Clemenskerk Hilversum: Van (bijna) sloop naar trampolinepark

Project

Clemenskerk
Plaats
Hilversum
Bouwjaar
1914
Type
Religieus
Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder
Investering
€4 500 000
Website
Flightdeck53
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Clemenskerk Hilversum: Van (bijna) sloop naar trampolinepark

De Hilversumse Bloemenwijk is een gevarieerde buurt waar koop- en huurwoningen elkaar afwisselen. De Clemenskerk vormt een architectonisch hoogtepunt, waar de stedenbouwkundige Willem Dudok in zijn plannen voor de wijk dan ook zorgvuldig rekening mee hield. Momenteel wordt de wijk in oorspronkelijke stijl gerenoveerd. BOEi heeft dit karakteristieke voorbeeld van religieus erfgoed in 2010 net op tijd van de sloop kunnen redden. De pastorie wordt inmiddels bewoond.

ClemenskerkClemenskerk

Historie van de Clemenskerk in Hilversum

De Clemenskerk werd in 1914 ontworpen door de Rotterdamse architect J.W.A. van Gils en wordt gekenmerkt door zijn neo-romaanse en -byzantijnse bouwstijl met Scandinavische invloeden. De voormalige rooms-katholieke kerk ligt aan de Bosdrift 52 in Hilversum-Zuid en heet voluit de St. Clemens Maria Hofbauer. Het monument heeft een opvallende trapvormige opbouw van dakdelen en een prachtig buitenaanzicht van de koorpartij. In 1922 is door J.Th.J. Cuypers vanwege ruimtenood een voorgedeelte aan de kerk  gebouwd in de stijl van het oorspronkelijke ontwerp.

Het interieur wordt gekenmerkt door de centrale open ruimte en de geblokte boogconstructies. Er werden gebrandschilderde ramen aangebracht van Joep Nicolas en Max Weiss en in 1923 werd een bijzonder Steinmeyer-orgel voor de kerk aangekocht. In 1996 werd het kerkgebouw na de fusie van twee parochies gesloten. Daarna volgde leegstand en raakte de oude kerk langzaam in verval.

Herbestemming als redding van de kerk

In 2010 dreigde de kerk na een sluipende verloedering gesloopt te worden. BOEi wist dit te voorkomen door het monument te kopen en te beginnen met de herbestemming van de kerk. Daarvoor was eerst een grondige restauratie nodig, die in 2013 is afgerond. Daarbij zijn de schilderingen op het plafond van het koor en de tuinmuren rond de kerk in oorspronkelijke staat hersteld. De kerk is sinds september 2018 herbestemd tot trampolinepark voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar.

Vanaf zondag 28 juli is de Mariakapel bij de kerk elke zondag van 10:00 tot 18:00 open voor het publiek voor bezinning. BOEi heeft de kapel geschikt gemaakt voor ingebruikname met behulp van een bijdrage van de Provincie Noord-Holland. De Hilversumse pastoor Jules Dresmé leent aan de kapel een Mariabeeld uit. 

In Beeld: 

  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk
  • Hilversum Clemenskerk

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >