Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
Hervormde kerk Sint Anna ter Muiden
Historisch baken op de grens met België

Sint Anna ter Muiden is een klein plaatsje met een grootse geschiedenis. Hoewel het Zeeuwse gehucht in de gemeente Sluis slechts 50 inwoners telt, heeft het al sinds 1242 stadsrechten. Centraal baken van herkenning is de Hervormde Kerk, gelegen aan de Nederherenweg. De kerk en haar karakteristieke vieringtoren hebben de status van rijksmonument. In 2013 heeft BOEi zich ontfermd over dit bijzondere religieuze erfgoed.

Unieke en complete steenfabriek in Losser
Unieke en complete steenfabriek in Losser

Het bijzondere van Steenfabriek De Werklust in Losser is dat alle onderdelen voor het produceren van steen hier nog aanwezig zijn. De kleigroeve, het smalspoor, de vormloods, de ringoven en de droogloodsen kunt u tijdens een historische rondleiding bewonderen. Door de compleetheid en authenticiteit is de steenfabriek een uniek monument van bedrijf en techniek. Behalve als museum doet De Werklust ook dienst als bijzondere eventlocatie en is het een zeer gewilde trouwlocatie.

Boerderij op ’t Schroat
Uitrusten bij Boerderij op ’t Schroat

Prachtig gelegen in Oosterwolde langs meerdere recreatieve wandel- en fietsroutes, nabij een landgoed met kasteel ligt Boerderij op ‘t Schroat. Deze mooie locatie wordt al jaren gebruikt door ’s Heerenloo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Wandelaars en fietsers kunnen bij hen uitrusten met een kopje koffie of thee.

Veenhuizen, voormalige strafkolonie met werelderfgoedstatus

In Veenhuizen werd aan het begin van de negentiende eeuw een Kolonie van Weldadigheid gesticht. Het ambitieuze experiment op het gebied van armenzorg, resocialisatie en heropvoeding, waarbij landlopers ter werk werden gesteld, weeskinderen verplicht naar school moesten en armen uit de stad de kans kregen een nieuw leven op te bouwen, wordt vaak gezien als een voorbode van de moderne verzorgingsstaat.

Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow