Westhal wordt fietswalhalla

Het 40 hectare tellende ENKA-terrein ligt direct langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem, op loopafstand van station Ede-Wageningen. Op het terrein ligt de L-vormige Westhal, een rijksmonument uit 1928 met een oppervlakte van bijna 9.000 m2. Accell Groep heeft hier De Fietser geopend. Dit zogenaamde experience center biedt niet alleen de mogelijkheid om fietsen te kopen en te huren, maar is zelfs voorzien van een indoor testparcours van maar liefst een halve kilometer lang.

Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein staan nog altijd diverse monumenten, waaronder de Westhal.

Daarnaast is er op het complex ook een nieuwe woonwijk in ontwikkeling. Middenin deze woonwijk ligt het opvallende Kantinegebouw. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

De Bovenste Polder, geboortegrond van BOEi

Bij BOEi is eigenlijk elk project even bijzonder, maar Steenfabriek de Bovenste Polder in Wageningen is zonder twijfel het meest speciale monument in de indrukwekkende lijst met projecten. De redding van deze steenfabriek was namelijk het startschot voor wat later BOEi zou worden.

Halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw richtte een groep jonge, gedreven mensen de “Vereniging tot Behoud van de Bovenste Polder” op. Het doel was om de steenfabriek te redden van de sloop en onder de initiatiefnemers was onder meer Arno Boon, de huidige directeur van BOEi. De steenfabriek zou de eerste in een lange reeks van succesvolle restauraties en herbestemmingen worden.

Lees hier het artikel in de Volkskrant uit 2009 >>

Wonen in een watertoren of kantoor in een kerk?

Lange tijd was Duin en Bosch een plek waar je als buitenstaander liever niet kwam maar waarvan de aanblik tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht had. Achter de hekken lag namelijk een psychiatrische inrichting, die gekenmerkt werd door een prikkelende architectuur. 

Onze Lieve Vrouw ter Eem klooster

Aan de rand van Amersfoort in een prachtige bosrijke omgeving staat het grootste kloostercomplex van Nederland. Dit oorspronkelijke meisjesinternaat wacht al jaren op een definitieve herbestemming en deze gaat er binnenkort komen: het hart van het klooster huist diverse organisaties die zich bezig houden met erfgoed, waaronder BOEi. 

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
Slider