Een plek voor levensgenieters

Het zal niet lang meer duren voor de Centrale Markthal in Amsterdam als onderdeel van het nieuwe Food Center Amsterdam (FCA) bekendstaat als dé nieuwe hotspot voor culinair Nederland. Het pand was lange tijd niet voor het publiek toegankelijk, maar maakte in 2014 een glorieuze rentree. Dat gebeurde met een voorstelling van het Nederlands Dans Theater in het kader van het Holland Festival.

Sinds 2016 is BOEi eigenaar van dit rijksmonument. In afwachting van een definitieve nieuwe functie zal de Markthal de komende jaren dan ook beschikbaar blijven voor evenementen. Daarnaast is er in het industriële erfgoed volop ruimte voor initiatieven op het gebied van lekker eten en drinken, waar zowel de lokale bewoners als toeristen hun weg naartoe zullen vinden.

Generaties Amsterdammers hebben bijzondere herinneringen aan het Food Center en in het bijzonder de Centrale Markthal; als handelaar, consument, omwonende of werknemer. Het doorgeven van deze verhalen vindt BOEi minstens zo belangrijk als het behouden en herbestemmen van het gebouw zelf.  Dat doorgeven doen we door actief naar deze verhalen op zoek te gaan in archieven en bij ooggetuigen. Op de pagina hieronder vindt u vindt u een overzicht van de belangrijkst historische feiten. Meer kleurrijke verhalen van de markthal vindt u op de pagina Mensen vertellen over Monumenten.

Wonen op een klassiek landgoed

Het 600 jaar oude Landgoed Singraven ligt in een prachtige omgeving langs de rivier de Dinkel en in de nabijheid van het Twentse Denekamp. De oppervlakte bedraagt ongeveer 500 hectare, waarop verschillende monumentale gebouwen pronken. Dit agrarisch erfgoed zal de komende jaren verrijkt worden met nieuw te bouwen woningen en de herbestemming van oude boerderijen. Uiteraard allemaal in lijn met het klassieke karakter, maar ook met ruimte voor een moderne invulling.

Het landelijk wonen op dit landgoed betekent genieten van een gevarieerd landschap, waar het tussen de rijke flora en fauna heerlijk wandelen en fietsen is. Ook voor veel recreanten loopt de fiets- of wandelroute langs dit rustgevende oord. Daarnaast is het oude Koetshuis een geliefde plek voor lunches, diners, bruiloften, vergaderingen en andere evenementen.

Op https://www.wonenopsingraven.nl/erven vindt u informatie over het landgoed zelf, de ontwikkeling, erfpacht en informatie over de verschillende de erven en de specifieke woningen die daarop gelegen zijn.

Oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw

Het gebied ten westen van Utrecht heeft de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie ondergaan. Te midden van het nieuwe stedelijke gebied Leidsche Rijn staat een aantal overblijfselen uit de tijd toen een locatie als de woonwijk Terwijde ook nog echt een weide was. Eén daarvan is het agrarische monument Boerderij De Hoef, dat met zijn rijke historie een verbindende rol vervult in de nieuwbouwwijk.

Monumentale boerderij als bouwpakket

De historische boerderij Erve Beernink uit het Twentse Losser is een prachtig voorbeeld  van het denken in oplossingen in plaats van problemen. Toen de gemeente een sloopvergunning afgaf voor de grond waarop dit agrarische erfgoed stond, leek dit het einde van de 17e-eeuwse vakwerkboerderij.

BOEi kocht de boerderij echter en demonteerde deze steen voor steen. in 2020 krijgt de boerderij een nieuw leven.

‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst

In het Brabantse plaatsje Bladel ligt een bescheiden kerkje, bekend als het Witte kerkje. Het kerkje aan de rand van het centrum blijft voorlopig de ontmoetingsplek voor de protestantse gemeenschap.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
Slider