Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
De Waalse kerk: historische blikvanger in Rotterdam
De Waalse kerk: historische blikvanger in modern Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, in de wijk Cool, ligt de statige Waalse kerk. Dit religieuze monument werd gebouwd voor de Waalse Gemeente: protestanten die in de zeventiende eeuw uit de zuidelijke Nederlanden en Frankrijk vluchtten voor vervolging door rooms-katholieken.

Naast kerkdiensten wordt de kerk nu ook gebruikt als evenementenlocatie. Met zijn mooie details en riante stadstuin is de kerk geschikt voor bruiloften, tentoonstellingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Museum de Kantfabriek
Van kantfabriek tot museum

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Artistieke energie in Zuivelfabriek Kolderveen
Artistieke energie in Zuivelfabriek Kolderveen

Op ongeveer een kilometer afstand van het Drentse Meppel ligt een kleine zuivelfabriek in een landelijke en historische omgeving. Naast de dorpsfabriek staan ook nog een rijksmonumentale boerderij en een conferentiecentrum. De fabriek en schoorsteen zijn karakteristieke herkenningspunten in Kolderveen. Maar bovenal vormen ze een inspirerende omgeving voor de kunstenaars die er tijdelijk wonen.

Romantisch kerkje De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp
De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp

Aan de rand van het historische centrum van het Noord-Hollandse Oudorp staat op een terp een klein kerkje. Vanwege het witte pleisterwerk op de voorgevel wordt de kerk in de volksmond meestal ‘het witte kerkje’ genoemd. De voorzijde van de kerk gaat grotendeels schuil achter een grote monumentale boom. Via een slingerend pad door de voortuin loop je omhoog naar de kerk. Eenmaal boven aangekomen heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern.

Leven in de Leerlooierij van Dongen
Leven in de Leerlooierij van Dongen

Dichtbij het historische centrum van het Brabantse Dongen stond vroeger een ietwat onwelriekende leerlooierij. Daardoor was het niet altijd een van de favoriete gebouwen van de inwoners van het dorp, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het industriële monument is namelijk grondig gerestaureerd en biedt nu plaats aan acht fraaie woningen.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow