Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
 

Onze werkwijze

BOEi maakt restauraties en herbestemmingen van cultureel erfgoed mogelijk, als eigenaar of adviseur. Onze werkwijze is gebaseerd op de stadsherstelformule. Organisaties voor stadsherstel hebben sinds de Tweede Wereldoorlog met succes het tij van verpaupering in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gekeerd.

Vaak gebeurde dat door strategisch verloederde woonhuizen aan te kopen en te restaureren, gesteund door banken, verzekeraars en gemeenten. Door die aanpak werden andere eigenaren van monumenten ook weer verleid of geïnspireerd om te restaureren of te renoveren.

Advies

BOEi helpt opdrachtgevers bij alle fasen van een herbestemming of verduurzaming van een pand, en kan putten uit een trackrecord van 30 jaar. Aan het begin van een herbestemming kan bijvoorbeeld een participatietraject worden gestart. Dit traject vormt een sterke basis om verder op te bouwen tijdens het herbestemmingsproces. Daarnaast is het mogelijk om de bouw- en cultuurhistorische waarden en kernkwaliteiten van een locatie te onderzoeken. Zo wordt duidelijk wat het unieke verhaal achter de plek is en welke elementen essentieel zijn om te behouden.

Kijk voor meer informatie op onze adviespagina.

Exploitatie

BOEi heeft de afgelopen 30 jaar bijna 500 gebouwen en complexen herbestemd. Vaak is er in de aanloop naar een definitieve bestemming ruimte voor tijdelijke verhuur: denk aan evenementen, diners, foto- of filmshoots, beurzen en sportactiviteiten. De leegstaande fabrieken, kerken, kazernes en energiecentrales zijn uniek in hun soort. BOEi Eventlocaties denkt graag mee over de mogelijkheden (en onmogelijkheden).

Herbestemmen

BOEi volgt dus deels dezelfde aanpak als bij het stadsherstel, maar richt zich niet uitsluitend op de woonfunctie of woonhuizen. Onze aanpak wordt samengevat in de volgende stappen:

  1. het voorkomen van verder verval van het monument
  2. het onderzoeken van de haalbaarheid van herbestemming
  3. het zoeken naar nieuwe gebruikers voor het monument
  4. het financieel in kaart brengen van de herbestemming
  5. het aankopen en restaureren van het monument
  6. het exploiteren van het monument (verhuur of verkoop)

Duurzaamheid

BOEi wil een voorloper zijn bij het duurzaam herbestemmen van erfgoed en monumenten. Dat vraagt om een structurele en integrale aanpak. Om samenwerken, binnen en buiten de eigen sector. Door experimenteren, innoveren, kennis en ervaringen te delen wil BOEi de transitie naar een duurzame monumentensector versnellen.

De komende jaren staan vijf thema’s centraal. Klimaat, energie, circulariteit, natuur & biodiversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Integrale duurzaamheid gaat niet alleen over CO2-reductie of aardgasvrije gebouwen, maar ook om het beschermen van flora en fauna en het vergroten van sociaal bewustzijn.

Kijk voor meer informatie op onze duurzaamheidspagina.