Omschrijving
Zuiderziekenhuis Rotterdam: eerste gymnasium ‘Op Zuid’
Het had weinig gescheeld of het Zuiderziekenhuis was voorgoed uit het Rotterdamse stadsbeeld verdwenen. Dankzij de inzet van verschillende partijen is een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid gelukkig behouden gebleven. De historische gebouwen van het Zuider, zoals het ziekenhuis in de Rotterdamse volksmond werd genoemd, zijn daarmee op het nippertje van de sloopkogel gered.Historie van het Zuiderziekenhuis Rotterdam
Vanaf het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Rotterdam-Zuid zich in een razend tempo. De gemeente gaf daarom in 1929 opdracht om een nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Groene Hilledijk. In eerste instantie was W.G. Witteveen verantwoordelijk voor het ontwerp, later kwamen daar gemeentearchitecten B. Cramer, W. de Groot en Chef Gebouwen Ad van der Steur bij. Onder andere vanwege geldgebrek in de magere jaren na de beurskrach van 1929 vond de afronding pas plaats in 1939, met een officiële opening op 1 augustus 1939, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
De oorlog was een periode die voor veel drukte in het ziekenhuis zorgde, maar ook het gebouw zelf op de proef stelde. In 1941 werd het Zuiderziekenhuis dan ook zwaar getroffen door een aanval met brandbommen. Een tumultueuze tijd, waarin een bijzondere band ontstond met de inwoners van Rotterdam-Zuid.
Na de branden in het nabijgelegen Shell Pernis specialiseerde het ziekenhuis zich vanaf 1974 in de behandeling van brandwonden. In 1986 werd er zelfs een speciaal gebouw geopend voor deze expertise. Na een fusie verhuisde het ziekenhuis in 2011 uiteindelijk naar een nieuwbouwlocatie.
Herbestemming van het Zuiderziekenhuis
Op het terrein en in de gebouwen van het Zuider zal na de restauratie en herbestemming plek zijn om te wonen, te leren en te werken. Het Zuider Gymnasium heeft in het voorjaar van 2022 haar intrek genomen in het het Poortgebouw. Daarmee is het het eerste categoraal gymnasium ‘op Zuid’. Ook is er in één vleugel van het poortgebouw kantoorruimte beschikbaar voor kleine zelfstandigen.
In de paviljoens zijn ca. 30 grondgebonden stadswoningen gerealiseerd. Het Carré (het voormalige hoofdgebouw) zal daarnaast plek bieden aan 72 appartementen en wordt ontwikkeld door Focus on Impact. Op het omliggende terrein ligt een nieuwbouwwijk met de naam Zuiderhof.
In de eetzaal van het poortgebouw bevindt zich een wandschildering van de Rotterdamse kunstenaar Louis de Roode (1914-1964). De crowdfundingsactie van Stichting Vrienden van BOEi heeft de restauratie van dit bijzondere kunstwerk mede mogelijk gemaakt. Lees hier de infosheet over het kunstwerk.
Lees de verhalen van het Zuiderziekenhuis op onze ”Mensen vertellen over Monumenten” pagina >>
Bezoek de Facebookpagina van Het ZuideR >>