Omschrijving
Lunchen in de watertoren
Bovenin deze watertoren uit 1885 zijn nog altijd de twee stalen rechthoekige waterreservoirs met leidingen en afsluiters aanwezig. Door de restauratie en herbestemming zijn in de watertoren unieke kantoorruimtes gerealiseerd. De toren ligt aan de Hinthamerstraat, een van de oudste straten in de binnenstad van Den Bosch.Historie van de watertoren in Den Bosch
Halverwege de 19e eeuw werden in Nederland de eerste watertorens gebouwd. Door de dreiging van een cholera-epidemie in 1883 besloot de gemeenteraad van Den Bosch in 1885 om een drinkwaterleiding aan te leggen. Hierbij hoorde ook een watertoren. De toenmalige directeur van de gemeentewerken J. Kalff was de architect van de 33 meter hoge, rechthoekige toren in Eclectische bouwstijl. Op de hoeken zijn in 2014 de pinakels teruggebracht die in de jaren 50 om onbekende redenen werden weggehaald.
De Bossche watertoren heeft door de zware hoeksteunberen en de kantelen het karakter van een burcht. Die vorm werd gekozen vanwege de ligging in de directe nabijheid van de stadsmuren, die in die tijd nog van groot strategisch belang waren. Boven de toegangsdeuren staat in tegeltableau het wapen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De watertoren heeft bovenin nog steeds twee ijzeren rechthoekige reservoirs met elk een capaciteit van 180 m³.
Herbestemming van de watertoren
De watertoren van Den Bosch verloor in 1975 zijn oorspronkelijke functie. Tot aan de eeuwwisseling hadden verschillende maatschappelijke instellingen en kunstenaars een plek in het rijksmonument dankzij de inbouw van extra verdiepingsvloeren. Tijdens de herbestemming zijn een lift, een nieuwe trap en negen extra ramen geplaatst. De vijf exclusieve kantoorruimtes die zijn gerealiseerd profiteren zo van een makkelijke bereikbaarheid en volop daglicht. Op de begane grond van de watertoren zit horecagelegenheid Café Herman.