Bijzonder overnachten in de oude watertoren

Project

Watertoren
Plaats
Castricum
Bouwjaar
1908
Type
Maatschappelijk
Rol BOEi
Eigenaar
Status
In ontwikkeling

Bijzonder overnachten in de oude watertoren

Lange tijd was Duin en Bosch een plek waar je als buitenstaander liever niet kwam maar waarvan de aanblik tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht had. Achter de hekken lag namelijk een psychiatrische inrichting. Binnenkort kan iedereen vanuit de watertoren van de prachtige omgeving genieten.

Watertoren Castricum Jan van Dalen fotografie

Geschiedenis van de Watertoren

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond het idee dat psychiatrische patiënten gebaat zouden zijn bij een rustige omgeving zonder prikkels maar met gezonde, frisse zeelucht. Dit resulteerde in 1904 in een psychiatrische inrichting in de duinen bij Castricum onder de naam Duin en Bosch.

In 1908 verrees op het afgelegen terrein van de instelling een watertoren. Op die manier konden ze zelfvoorzienend zijn. Het ontwerp en de realisatie van de watertoren werd, zoals bij meerdere gebouwen op het landgoed het geval was, uitgevoerd door de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. Het bouwkundig ontwerp was van J. Scholtens, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. De uitvoering werd begeleid door hoofdopzichter A. van Vliet. Het specialistische werk van het ontwerpen en bouwen van het reservoir werd uitbesteed aan de Duitse firma F.A.Neuman uit Eschweiler.

In de loop der jaren zijn veel panden vervangen door nieuwbouw, maar het kerkje en de watertoren zijn altijd behouden gebleven en sinds 2001 aangewezen als rijksmonumenten. De watertoren verloor zijn functie aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw.

Herbestemming van de Watertoren

BOEi is in het voorjaar van 2015 eigenaar geworden van de watertoren. Op 13 november 2019 startte de restauratie van de watertoren officieel met het naar beneden hijsen van de bovenzijde. De buitenmantel of stalen omloop uit 1965 is in zo’n slechte staat dat deze geheel verwijderd worden. De restauratie van de bakstenen schacht wordt in situ uitgevoerd door restauratie bouwbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen.  Het stalen reservoir wordt op transport gezet naar Vorden waar smederij Oldenhave het zal restaureren.

Na de restauratie wordt de watertoren verhuurd aan Kennemer Duincampings. Zij gaan een intieme bruidssuite realiseren met uitzicht over het prachtige duingebied.

In Beeld: 

  • Watertoren Castricum Jan van Dalen fotografie
  • Watertoren Castricum Jan van Dalen fotografie
  • Watertoren Castricum Jan van Dalen fotografie
  • Watertoren Castricum Jan van Dalen fotografie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

BankGiro Loterij, Provincie Noord-Holland

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten