Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
 

Plaats
Utrecht

Bouwjaar
1908

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Ontwikkelaar, Verhuurder

Investering
€ 10.000.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Utrecht

Bouwjaar
1908

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Ontwikkelaar, Verhuurder

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Cereol Utrecht: de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek

Het was een liefde die even tijd nodig had om op te bloeien. Nou ja, even… ruim een eeuw lang was de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol een behoorlijke doorn in het oog van de bewoners van de Utrechtse wijk Oog in Al. Na een heftige brand in 2008 leek deze voorgoed verwijderd. De ruïnes van de oude fabriek werd echter weer opgebouwd, waarna De Cereol zich ontpopte tot een plek met belangrijke – en inmiddels onmisbare – maatschappelijke functies.

Geschiedenis van de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol

Aan de Utrechtse Merwede verrees in 1908 de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol. De voornaamste taak was het winnen van olie uit lijnzaad. Uit de restmaterialen die overbleven tijdens het productieproces werden veekoeken geproduceerd.

Op het oorspronkelijke fabrieksterrein bevonden zich naast het fabrieksgebouw met schoorsteen ook nog twee pakhuizen en een directeurswoning. In 1932 werd daar een betonnen silo aan toegevoegd. Na een faillissement in 1973 gebruikte een nieuwe buitenlandse eigenaar de fabriek voor het bewerken van soja. In al die jaren vormde de fabriek een flinke bron van overlast voor de omliggende wijk Oog in Al.

Aan die overlast kwam een einde toen de fabriek in 2002 de deuren sloot en werd opgekocht door de gemeente. Een jaar eerder was de Cereolfabriek al aangewezen als rijksmonument. In 2008 werd het industriële erfgoed echter getroffen door een heftige brand, die alleen door de bakstenen buitengevel werd overleefd.

Herbestemming van de oude fabriek

Al sinds 2006 is BOEi als adviseur betrokken bij de herbestemming van de Cereolfabriek en het aanvragen van de daarvoor benodigde subsidies. In 2010 is BOEi eigenaar geworden van de fabriek en sindsdien is het industriële monument weer in haar oude glorie hersteld.

In juli 2014 werd de Cereolfabriek opnieuw in gebruik genomen. Tegenwoordig komen buurtbewoners er om de basisschool met BSO, de gymzaal, de bibliotheek of kantoorruimtes te bezoeken. Maar met een restaurant, wijkkunstencentrum en theater trekt de Cereolfabriek bezoekers uit de wijde omgeving.

Verduurzaming door lening ASN Bank

ASN Bank heeft in 2023 een lening aan BOEi verstrekt, waarmee projecten worden verduurzaamd, de Cereolfabriek is een van die projecten. Op het dak zijn recent 171 zonnepanelen aangebracht.

Meer over de Cereolfabriek:

  • Lees hier meer over de verduurzaming van de Cereolfabriek of
  • kijk eens op onze verhalenpagina waar video’s te vinden zijn over de Cereolfabriek.

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, provincie Utrecht, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, VOF Meijsters Buiten, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Blauwhoed, Heijmans en het Energiefonds Utrecht

Ontdek meer projecten met type: Industrieel