Omschrijving
Rijksluchtvaartschool Eelde: Jaren ’50 monument
Wie aan een vliegveld denkt zal misschien niet zo snel denken aan verbondenheid met de natuur en zeeën van ruimte. Toch is dat precies wat de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde nu te bieden heeft. Dit bijzondere stukje industrieel erfgoed in Drenthe is getransformeerd tot kantoorgebouw.Historie van de Rijksluchtvaartschool Eelde
De Rijksluchtvaartschool op het vliegveld Eelde werd door Pierre Cuypers jr. ontworpen met het idee dat open, kale ruimtes een sfeer van orde, rust en zelfdiscipline zouden bevorderen. Zijn ontwerp werd tussen 1953 en 1957 gerealiseerd, in samenwerking met architect F.P. Glastra van Loon en kunstenaar Bart van der Leck. Sindsdien hebben vele piloten hier hun opleiding voltooid, waaronder ook onze huidige Koning Willem-Alexander. Naast een onderwijsfunctie bood het complex als internaat ook huisvesting voor de piloten. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met bijgebouwen, gegroepeerd rond een centrale vijver. Rond het hoofdgebouw zijn dan ook verscheidene bijgebouwen te vinden, allen gelegen in het park dat landschapsarchitect Jan Vroom ontwierp.
Herbestemming van een Drents monument
In 2013 is BOEi door de KLM Flight Academy gevraagd te onderzoeken welke haalbare functies er mogelijk zijn voor de Rijksluchtvaartschool in Eelde. BOEi en de Provincie Drenthe werkten 7 jaar aan de restauratie en herbestemming van de gebouwen, die nu zijn omgetoverd tot RLS1957: moderne kantoren voor startende en groeiende bedrijven.
Het complex van de Rijksluchtvaartschool bestaat nu nog uit drie gebouwen: gebouw A (oorspronkelijk lesgebouw), gebouw B (recreatiegebouw) en gebouw C (logiesgebouw voor piloten in opleiding). In juli 2020 is het laatste deelproject afgerond en vierden Arno Boon (directeur BOEi) en Evert Uneken (Provincie Drenthe) dat dit bijzondere monument, icoon van kunstbeweging De Stijl, een nieuwe toekomst tegemoet gaat.