Museum de Kantfabriek

Project

Museum de Kantfabriek
Plaats
Horst aan de Maas
Bouwjaar
1930
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar
Investering
€1 100 000
Website
Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Museum de KantfabriekMuseum de Kantfabriek

 

Historie van Museum De Kantfabriek

Jarenlang kende Horst en omgeving Museum de Kantfabriek onder de naam ‘Zuid-Nederlandse Kantfabriek NV’. Deze werd in 1928 opgericht en was lang de enige nog werkende kantfabriek in Noordwest-Europa. Door stijgende loonkosten en concurrentie uit Oost-Europa en Azië werd de productie van kant echter steeds minder rendabel. Als gevolg daarvan werd de fabriek in 2006 gesloten. 

Hierop is vanuit de gemeenschap in Horst een initiatief ontstaan voor een plan om het industriële rijksmonument en de inboedel met zeldzame machines te behouden. In samenwerking met BOEi is vervolgens de oude fabriek aangekocht om deze te transformeren tot museum.

De regio rond Horst kent een lange traditie in de textielindustrie, die tegenwoordig bijna compleet is verdwenen. De oude kantfabriek vormt een tastbare herinnering aan deze traditie en met de transformatie naar Museum de Kantfabriek wordt dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van dit cultuurhistorische erfgoed.

 

Transformatie van fabriek naar museum

Museum de Kantfabriekgeeft  bezoekers een helder beeld van de geschiedenis van de textielindustrie in Horst en omgeving. Op basis van de authentieke gebouwen, de machines en de vaste collectie van originele museumobjecten is een boeiende verhaallijn gecreëerd. Deze voert langs heden en verleden en laat de bezoeker op een speelse manier het museum beleven. 

Daarnaast biedt het museum ruimte aan bijzondere tentoonstellingen en educatieve programma’s voor zowel academieleerlingen als textielhobbyisten. Ook worden textielhistorische producten aangeboden die op authentieke wijze zijn geproduceerd. Bijzonder is ook het feit dat het museum dankzij zonnepanelen nagenoeg compleet zelfvoorzienend is op het gebied van elektriciteit.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Museum de Kantfabriek.

In Beeld: 

  • Museum de Kantfabriek
  • Museum de Kantfabriek
  • Museum de Kantfabriek
  • Museum de Kantfabriek
  • Museum de Kantfabriek
  • Museum de Kantfabriek
  • Museum de Kantfabriek

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >