Huize Vincentius

Project

Huize Vincentius
Plaats
Udenhout
Bouwjaar
1927
Type
Maatschappelijk

Huize Vincentius

Vincentius Udenhout

Geschiedenis van Huize Vincentius

Het voormalige katholieke gesticht Huize Vincentius is één van de twee instellingen voor de zorg van verstandelijk gehandicapte kinderen die aan het begin van de 20e eeuw verrezen in het toen nog kleine Udenhout. De eerste werd gebouwd in 1907 voor verstandelijk gehandicapte jongens. De tweede was Huize Vincentius wat ingezegend werd in 1930 en werd aangewezen voor de opvang van zwakzinnige meisjes.

De initiatiefnemers waren de Zusters van de Choorstraat, onderdeel van de Congregatie van de Dochters van Maria en Jozef. In Noord-Brabant werkten congregaties vaak met een eigen ‘huisarchitect’. De Zusters van de Choorstraat waren daarop geen uitzondering en kozen voor het ontwerp van Huize Vincentius dan ook voor de voor hen bekende J.J.M. van Halteren. Bij het ontwerp van het gebouw in de stijl van de Amsterdamse School werd rekening gehouden met mogelijke functiewijzigingen van ruimtes binnen het gebouw, wat de overlevingskans van het gebouw heeft vergroot. Ruimtes konden gebruikt worden als slaapzaal, klaslokaal of speelzaal.De opvallende toren in het hoofdgebouw met een hoogte van 35,5 meter werd oorspronkelijk gebouwd als watertoren. Bij gebrek aan een waterleidingnet in Udenhout, zorgden beide zorginrichtingen namelijk zelf voor hun eigen drinkwatervoorziening, en een watertoren was daarom onderdeel van de bouwopgave. Het fraaie uurwerk bovenin de toren en de angelusklok die daar hangt, zijn beide in februari 1928 per testament geschonken door een van de zusters. Huize Vincentius is een zeer opmerkelijk en robuust gebouw in een dorp als Udenhout waar hoofdzakelijk woonhuizen met één verdieping staan. Na de bouw toornde het hoog uit boven haar omgeving waardoor het de visuele identiteit van het toen nog kleine dorp bepaalde

Het oorspronkele terein van de instelling huisde ook een boerenbedrijf met enkele hectare land, waarvan de zusters en bewoners het grootste deel van hun dagelijkse kost betrokken. De laatste decennia is de instelling natuurlijk verregaand gemoderniseerd, zijn de landerijen en tuinen verdwenen en gingen ook de deuren open van de oorspronkelijk nog gesloten instelling. Bewoners van voormalig Vincentius - nu zorginstellingen ASVZ- zijn in het dorp veel geziene gasten en de afstand tussen dorp en instelling is veel kleiner geworden. Ook dorpsbewoners zijn nu dagelijks te vinden in de kinderboerderij en speeltuin achter het voormalig hoofdgebouw, waar het met mooi weer prettig vertoeven is. 

Tot kort geleden was het hoofdgebouw nog in gebruikvoor bijzondere zorg bij ASVZ. Deze heeft zich nu teruggetrokken uit het pand naar het achterterrein, waardoor ruimte ontstaat voor een nieuwe bestemming.

In Beeld: 

  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout
  • Vincentius Udenhout

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten