Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren

Project

Gemaal Oude Rijn
Plaats
Pannerden
Bouwjaar
1883
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur, bouwkundig adviseur
Investering
€670 000
Website
WRIJ

Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan echter een artistieke rol als atelier en expositieruimte.

Daarnaast doet het ook dienst als educatief centrum, compleet met een beleefmuseum. Het intieme horecaverblijf biedt daarnaast alle ruimte voor ontspanning in een unieke sfeer. Verder worden in de kleine boomgaard vergeten Liemerse fruitrassen gekweekt.

Het Gemaal Oude Rijn in Pannerden is gratis toegankelijk. De locatie biedt unieke mogelijkheden voor creatief gebruik en het organiseren van uiteenlopende activiteiten. Of u nu op zoek bent naar een unieke vergaderlocatie of workshops wilt organiseren, in en rond het gemaal is het allemaal mogelijk.

Geschiedenis van Gemaal Oude Rijn

De jaarlijks terugkerende wateroverlast in de Driedorpenpolder (het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden) was voor dijkgraaf Verwaayen de aanleiding om tot de bouw van het Gemaal Oude Rijn over te gaan. Deze werd in 1884 voltooid, waarna het gemaal aan het begin van de vorige eeuw werd geëlektrificeerd. Het gemalencomplex bestaat uit drie gebouwen: de machinekamer, de schuur en het voormalige ketelhuis. Het ketelhuis werd verbouwd tot woonhuis voor de machinist. Het gemaal bleef in dienst tot 1970, waarna het dieselgemaal Kandia de taken overnam. De laatste machinisten van het Gemaal Oude Rijn, de gebroeders Bach, kregen toestemming om in het gemaal te blijven wonen.

Herbestemming tot sociale onderneming

De laatste van de twee broers verhuisde in 2011 en in 2016 is het gemaal in Pannerden door eigenaar Waterschap Rijn en IJssel gerestaureerd ten behoeve van een bijzondere herbestemming. In de vorm van een sociale onderneming zal het namelijk plaats bieden aan een koffie- en theeschenkerij, een landlevenwinkel, een museum en een atelier/expositieruimte. Tijdens de restauratie is de in 1923 gesloopte schoorsteen weer op haar oude plek naast het ketelhuis herrezen. Deze kenmerkt zich vooral door de cortenstalen ringen die zijn aangebracht op de 18 meter hoge bakstenen schoorsteen. Het gemaal is hierdoor weer een landmark. De veldschuur heeft daarnaast een moderne uitbouw gekregen met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden. In de winter wordt deze gebruikt als woon- en werkruimte door een kunstenaar en worden er workshops en exposities gehouden. ’s Zomers is de schuur te huur als vakantiewoning voor 2 personen.

Het gemaal heeft in 2017 de gemalenpluim gewonnen voor de vakkundige restauratie en herbestemming. 

In Beeld: 

 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn
 • Gemaal Oude Rijn

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >