ENKA Kantinegebouw

Project

Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Plaats
Ede
Bouwjaar
1951
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar
Investering
€1 300 000
Status
In ontwikkeling

ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein staan nog altijd diverse monumenten, waaronder de Westhal

Daarnaast is er op het complex ook een nieuwe woonwijk in ontwikkeling. Middenin deze woonwijk ligt het opvallende Kantinegebouw. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed binnenkort weer dagelijks mensen over de vloer die er hun boterhammen eten. 

ENKA KantinegebouwENKA Kantinegebouw

Geschiedenis van het ENKA Kantinegebouw

Na beschadiging van de oorspronkelijke schaft- en kleedlokalen van de ENKA in de Tweede Wereldoorlog werd in 1950-1951 een nieuw was-, kleed- en schaftlokaal gebouwd. De vooruitstrevende directie heeft het ca. 4000 m² grote Kantinegebouw destijds laten ontwerpen voor het welbevinden van het personeel. Het ontwerp van de architect D. Masselink was voor die tijd zeer modern en gerieflijk. Het diende dan ook als voorbeeld voor vele andere bedrijfskantines in het land. 

Het Kantinegebouw was via loopbruggen verbonden met de productiegebouwen. In de parterre en op eerste verdieping bevonden zich de kleed- en waslokalen. Op de tweede verdieping waren drie schaftruimtes: een grote voor mannelijk fabriekspersoneel, een voor de fabrieksmeisjes en een voor het kantoorpersoneel.  Vanaf 1965 nam de vraag naar kunstzijde af en was er zware concurrentie van lagelonenlanden buiten Europa. Dit leidde uiteindelijk tot het sluiten van de fabriek in 2003.

Herbestemming tot “brede school”

Na de sluiting heeft het Kantinegebouw eigenlijk geen nieuwe bestemming meer gehad. Op dit moment wordt het gebouw tijdelijk bewoond en is het te huur voor evenementen. Het omliggende gebied is gesaneerd en de herbestemming van de Westhal is eind 2016 afgerond. 

Het kantinegebouw krijgt een maatschappelijke functie in de nieuwe woonwijk. BOEi gaat de komende jaren het gebouw herbestemmen tot een ‘“brede school” met een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, maatschappelijke voorzieningen en een invulling voor de bovenste verdieping. Beoogd huurder van het gebouw is de gemeente Ede.

ENKA Kantinegebouw als eventlocatie >>

In Beeld: 

  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw
  • ENKA Kantinegebouw

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Grondbank Bennekomseweg Ede C.V. (samenwerking AM en ASR Vastgoed)

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >