Centrale Markthal Amsterdam: hub voor foodpioniers

Project

Centrale Markthal
Plaats
Amsterdam
Bouwjaar
1932
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar, Exploitant, Verhuurder
Investering
€17 000 000
Website
CentraleMarkthal
Status
Te huur

Centrale Markthal Amsterdam: hub voor foodpioniers

Het zal niet lang meer duren voor de Centrale Markthal in Amsterdam als onderdeel van het nieuwe Food Center Amsterdam (FCA) bekendstaat als dé nieuwe hotspot voor culinair Nederland. Het pand was lange tijd niet voor het publiek toegankelijk, maar maakte in 2014 een glorieuze rentree. Dat gebeurde met een voorstelling van het Nederlands Dans Theater in het kader van het Holland Festival.

In afwachting van een definitieve nieuwe functie zal de Markthal de komende jaren dan ook beschikbaar blijven voor evenementen. Daarnaast is er in het industriële erfgoed volop ruimte voor initiatieven op het gebied van lekker eten en drinken, waar zowel de lokale bewoners als toeristen hun weg naartoe zullen vinden.

Amsterdam Centrale MarkthalAmsterdam Centrale Markthal

Historie van de Markthal Amsterdam

De Centrale Markthal in Amsterdam is in 1932-1934 gebouwd als vervanging van de groente- en fruitmarkt in de Marnixstraat. Tuinders kwamen hier zelf hun goederen brengen en de markt was opgedeeld aan de hand van de herkomst van de handelaren. De markt lag midden in een woonbuurt en begon voor te veel overlast te zorgen, mede door toename van het autoverkeer en de verkeerschaos die dit veroorzaakte. Ook voor de handelaren zelf was het niet praktisch. Ze konden geen gebruik maken van het spoor, amper van de wegen en er was geen goede opslagruimte. Dit leidde tot een voorstel om een nieuw centraal marktterrein te realiseren.De nieuwe locatie kon makkelijk per water worden bereikt, wat ideaal was voor de aanlevering van producten vanuit de regio. De bijbehorende havens zijn inmiddels echter gedempt en de hoge toren op de noordoostelijke hoek is afgebroken. De Centrale Markthal heeft sinds 2007 de status van Rijksmonument.

Herbestemming van Centrale Markthal

De Markthal is centraal gelegen op het afgesloten Food Center Amsterdam (FCA), een groothandelsmarkt in food. Dit 22 hectare grote terrein wordt ook wel de ‘Buik van Amsterdam’ genoemd, vanuit hier worden restaurants, winkels en bedrijven in Amsterdam en omstreken bevoorraad. De Centrale Markthal gaat hierbij door de herbestemming en restauratie een belangrijke rol spelen.

Aan de noordkant van de Markthal wordt een nieuw en kleiner Food Center gerealiseerd. De zuidkant biedt plek aan woningen en een groot plein met gras. De Markthal zal op die manier een belangrijke schakel vormen tussen de bedrijvigheid van het FCA en de aansluitende woonwijk in het Marktkwartier.

Bekijk ook de website www.CentraleMarkthal.nl voor meer informatie en verhalen over de geschiedenis van de markthal.

Centrale Markthal als eventlocatie >>

 

 

In Beeld: 

  • Amsterdam Centrale Markthal
  • Amsterdam Centrale Markthal
  • Amsterdam Centrale Markthal
  • Amsterdam Centrale Markthal
  • Amsterdam Centrale Markthal
  • Amsterdam Centrale Markthal

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Stadsdeel West , OGA (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam), Ballast -Nedam, VolkerWessels, Bureau Monumenten Amsterdam (BMA)
BGLlogo_NIEUW_2.jpg

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >