Boerderij Hellenbeek

Project

Boerderij Hellenbeek
Plaats
Elburg
Bouwjaar
1950
Type
Agrarisch
Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder
Investering
€2 600 000
Status
In ontwikkeling

Boerderij Hellenbeek

De Boerderij Hellenbeek viel lange tijd onder het veilige oog van de stad Elburg en zal binnenkort zelf een beschermende functie gaan vervullen. Op de locatie in het noordelijke mheengebied van Elburg zullen namelijk woningen worden gerealiseerd voor cliënten van zorginstelling ’s Heeren Loo. Deze appartementen zijn geïnspireerd door de gebouwen die vroeger wel in het schootsveld gebouwd mochten worden. Deze moesten van hout zijn, zodat ze bij het naderen van de vijand in brand konden worden gestoken. Op deze manier kon men de vijand zijn dekking ontnemen en het schootsveld weer vrij maken.

Elburg HellenbeekElburg Hellenbeek

 

Historie van Boerderij Hellenbeek

De oude vestingstad Elburg bood al in vroege tijden een veilige plek aan haar inwoners. Binnen de stadsmuren waren zelfs enkele boerderijen gevestigd, omdat bouwen binnen een mijl rondom de stad verboden was vanwege het schootsveld dat vrij moest blijven. Boerderij Hellenbeek is gelegen in dit schootsveld en bezit eigen landerijen ter grootte van zo’n 5 hectare. Dit agrarisch erfgoed is in de loop der jaren ernstig in verval geraakt.

Herbestemming boerderij en landerijen

Restauratie van de oude Boerderij Hellenbeek en de bijbehorende opstallen is vanwege de ernstige staat van verval geen reële optie. Daarom is er in samenwerking met’s Heeren Loo gekozen voor nieuwbouw in Belvedere-stijl. Dit betekent dat er op hoogwaardig architectonisch niveau een nieuw ontwerp gemaakt wordt, waarin de stijlkenmerken van het originele agrarische erf terugkomen. Op die manier worden er op de plek van de oude boerderij en kapschuur in totaal 17 zorgappartementen gebouwd. Deze zijn bedoeld voor bewoners met een verstandelijke beperking, afkomstig uit de directe omgeving.

Bij de herbestemming van dit agrarisch erfgoed is niet alleen gekeken naar de boerderij zelf, maar ook naar het buitengebied. 's Heeren Loo zal de landerijen namelijk gaan onderhouden en benutten voor de dagbesteding voor haar bewoners. Een gedeelte van de agrarische gronden zal daarbij transformeren tot natuurgrond. Hierbij zal ook het historische wandelpad worden hersteld, dat door het grasland langs de meanderende Hellenbeek loopt.

In Beeld: 

  • Elburg Hellenbeek
  • Elburg Hellenbeek
  • Elburg Hellenbeek

Blijf op de hoogte

 
1 Start 2 Complete

Uitgelichte Projecten

Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >
Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >