Professionele monumenteneigenaar en hulp nodig bij verduurzamen? Kijk dan op Duurzaamheid & Circulariteit

Open Monumentendag 2024, waar ga jij naartoe?

28 augustus 2024

Ieder jaar zijn honderden monumenten tijdens het Open Monumentendag weekend open voor het publiek. Dit jaar is het thema ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. BOEi opent dit weekend – op zaterdag 14 en zondag 15 september – de deuren van verschillende locaties in het land, die aansluiten op dit thema. Een overzicht van deze projecten vind je hier, we doen alvast wat suggesties.

Een locatie die je niet mag missen is de Generaal de Bonskazerne in Grave. Op dit kazerneterrein vol monumenten kun je een kijkje nemen bij diverse huurders en een kunsttentoonstelling bezoeken. De nieuwe horeca is ook open. Of ga naar de Centrale Markthal in Amsterdam, waar de ondergrondse gangen en opslagruimtes geopend zijn, en bezoek aansluitend het Gemaal in Lijnden. In het Pomphuis kom je alles te weten over de werking van het gemaal en in het naastgelegen restaurant kun je terecht voor een hapje en drankje.

Wie op zondag op pad gaat, kan de Wageningse watertoren beklimmen. Vanaf het uitkijkplatform op 30 meter hoogte heb je een geweldig uitzicht over Wageningen en het naastgelegen Stadion, dat ook open is.

Wil je in Zuid-Holland een rondje Open Monumentendag doen, loop dan eens binnen bij de Waalse kerk in Rotterdam. Deze rustige oase vlakbij de Witte de Withstraat is open op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. In Schiedam zijn op zondag de Havenkerk én het Pompstation open, evenals het Stationsgebouw in Ypenburg.

Voor de liefhebbers organiseert Open Monumentendag voor de 2e keer de Open Monumentendag Fotowedstrijd, met niemand minder dan William Rutten als juryvoorzitter. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website.