Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
 
30 oktober 2024

Julianaschoorsteen Oosterhout door BOEi gerestaureerd

BOEi heeft de restauratie van de Julianaschoorsteen (1955) in Oosterhout afgerond. De schoorsteen, onderdeel van de in 1924 opgerichte Wasserij Juliana, is opnieuw gevoegd, het staalwerk van de banden is ontroest en behandeld en de schutwand in de schoorsteen is verwijderd. Ook is er nieuwe behuizing voor vleermuizen aangebracht. Schoorsteenrestaurateur Harm Meijer uit Ten Boer nam de restauratie op zich, waardoor de 25 meter hoge schoorsteen weer jaren mee kan.

Arno Boon, directeur BOEi: “Vanwege de slechte staat van onderhoud stond de schoorsteen in 2014 op de nominatielijst om te slopen. Mede op initiatief van BOEi en Erfgoedvereniging Heemschut kon dit worden voorkomen en nu, tien jaar later, vormt de gerestaureerde Julianaschoorsteen het middelpunt van de nieuwe woonwijk. Hierdoor is een uniek stukje Oosterhoutse historie in glorie hersteld.”

De Julianaschoorsteen in Oosterhout maakte oorspronkelijk deel uit van Wasserij Juliana. Het bedrijf aan de Zuid-Willemsvaart breidde in 1955 uit met een ketelhuis en de bijbehorende hoge schoorsteen. De schoorsteen was een van de vele industriële schoorstenen die de horizon van Oosterhout bepaalden. Omdat de schoorstenen zo tekenend waren voor het gezicht van Oosterhout, werd er veel aandacht aan de bouw besteed. In het geval van de Julianaschoorsteen werd de naam van Wasserij Juliana zo hoog en zo groot mogelijk ingemetseld. In 2004 verhuisde Wasserij Juliana naar een ander locatie in Oosterhout en werden de gebouwen gesloopt; alleen de schoorsteen bleef bewaard. Op de plek van de wasserij is woonwijk De Laverie ontwikkeld.