Wonen op een landgoed is iets bijzonders, want op elk landgoed zijn geschiedenis en tradities een verbinden factor tussen de bewoners. BOEi brent de gebruiken van Singraven in beeld en een daarvan is het Midwinterhoornblazen.
Elke winter vanaf de eerste dagen van advent schallen bij het vallen van de avond de kenmerkende volle tonen over het landgoed. Het is het geluid van de Kerst en de kortste nacht die in aantocht zijn: het geluid van de Midwinterhoorn
Over de traditie is nog altijd discussie. De één zegt dat het een eeuwenoud Germaans gebruik is om de boze geesten te verjagen, de ander dat de hoorn vooral diende om stropers te waarschuwen dat er een Commies (politie of grenswachter) in de buurt was. Dat het sinds vele decennia steeds meer traditie is, dat is echter zeker! Ook op Singraven, waar het geluid van de midwinterhoorn bij monde van de Doarper Midwinterhoarnbloazers Denekamp elk jaar te horen is.
Midwinterhoorns zijn 120 tot 150 centimeter lang en worden gemaakt van esdoorn, wilg, of ander hout. Er zijn twee soorten: de natte en de droge hoorns. De natte hoorn is zoals hij traditioneel werd gemaakt, van hout en bramenvezels. Deze hoorns moeten elk jaar een paar dagen in een waterput hangen om ze luchtdicht te maken. De droge hoorn zijn, naar moderner gebruik, dichtgelijmd en kunnen direct worden gebruikt. Het mondstuk, de hap, maak je van vlierbeshout en snijdt je precies op jouw maat. Uitlenen doe je de hap meestal niet: als je je hoorn aan een ander geeft, doe je er snel een leenhap op.
Elke dorp of gehucht heeft zijn eigen melodie van blazen en zijn eigen gebruiken, wordt wel gezegd. Op Singraven blazen ze ook nooit met twee hoorns tegelijk, dat is niet netjes. Als je ergens anders een hoorn hoort klinken, wacht je tot de ander klaar is voor je antwoord geeft. Op het landgoed komen de blazers uit Denekamp elk jaar bij het Huis workshops geven en op Tweede Kerstdag een demonstratie. Op 6 januari, met Driekoningen, wordt er ‘uitgeblazen’ en is het weer voorbij. De Midwinterhoorn gaat een jaar de kast in tot de volgende advent.