Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
 
20 januari 2025

Borstbeeld voor Ab Wit, clubarts van FC Wageningen

Ab Wit (1928-2022), ooit voorzitter van WVV Wageningen zoals de voetbalclub in het begin werd genoemd, is zeer belangrijk geweest voor het Wageningse én (inter)nationale voetbal en stadion “De Wageningse Berg”. Wit was bedenker van de nacompetitie in het betaald voetbal. Het was hem een doorn in het oog dat halverwege de competitie er totaal geen spanning meer was op de ranglijst. Na het opheffen van de tweede divisie paste hij een paar kunstgrepen toe, waardoor de competitie in de eerste divisie weer aantrekkelijk en spannend werd voor spelers, clubs en publiek. Vanaf 1973 kon je ook als niet-kampioen promoveren naar de eredivisie, door winnaar te worden van de vier andere periodewinnaars. Het bleek een revolutionair en geniaal bedenksel en het werd later ook in de rest van het voetbal doorgevoerd. Ab Wit was huisarts en zeer betrokken bij (sportief) Wageningen. Jarenlang was hij clubarts bij WVV Wageningen en het latere FC Wageningen. Hij bleef tot op hoge leeftijd zeer betrokken bij de club.

Crowdfunding

Om Ab Wit en zijn bijdrage aan de voetbalsport te eren, heeft Stichting FC Wageningen het initiatief genomen om een borstbeeld van Wit te laten maken. Het beeld is een belangrijk symbool dat zijn verhaal en daarmee het verhaal van WVV Wageningen/FC Wageningen en het stadion verteld en vastlegt voor de toekomst. Een werkgroep heeft onder aanvoering van Jaap Huurman het initiatief genomen en een landelijke competitie uitgeschreven onder kunstenaars, gewonnen door kunstenaar Robbert Kamphuis die toevallig ook in Wageningen woont en werkt. Het borstbeeld zal geplaatst gaan worden bij het stadion van FC Wageningen.

Voor de realisatie van het borstbeeld is een crowdfunding gestart, waarmee onder andere de kunstenaars zijn betaald voor het maken van een ontwerp. Het restant bedrag dat deels nog moet worden ingezameld, is bestemd voor het maken van het beeld. Stichting Vrienden van BOEi draagt € 5.000,- bij, waardoor de realisatie van het beeld ter nagedachtenis aan Ab Wit een stap dichterbij komt. Meer informatie over de crowdfunding kunt je vinden op de website borstbeeldvoorabwit.nl

Stadion De Wageningse Berg

Gelegen in natuurreservaat de Wageningse Berg is alleen de locatie van het stadion al uniek. Dit bijzondere voetbalmonument is in 1899 gebouwd en fungeert vanaf  1925 als thuisbasis voor de voetbalvereniging Wageningen. In de Tweede Wereldoorlog werden het stadion en de naastgelegen watertoren echter verwoest. Beiden worden weer opgebouwd en in 1949 opent het stadion opnieuw haar deuren, ditmaal voorzien van een tribune met 800 zitplaatsen. In 1992 komt er een  eind aan het professionele voetbal in Wageningen. Het leegstaande stadion gaat hiermee een onzekere toekomst tegemoet. Tegenwoordig is een groot deel van het stadion weer in oude luister herstelt. Mede dankzij de inzet en investeringen van BOEi en de onvermoeibare energie van een grote groep vrijwilligers die wekelijks werkt aan het onderhoud en aan het verdere herstel van het stadion. Zo wordt het veld in topconditie gehouden, krijgt de verf de kans niet meer om af te bladderen en worden, stukje bij beetje, verschillende bouwwerken in het stadion weer gerenoveerd. Het resultaat? Een stadion met nieuw elan dat recht doet aan de roemruchte Wageningse voetbalhistorie én aan de clubliefde die nog steeds bij velen leeft.