Vondsten in de Bonskazerne

01_bonsk_Bonskazerne_001.jpg

Deze maand vond in de Bonskazerne de Erfgoedfair plaats. Fraaie locatie, en voor wie goed kijkt heeft zo’n kazerne een heel verhaal te vertellen. We konden het dus niet laten en glipten even achter de standjes langs een van de gebouwen in. 
Her en der staan nog de kastjes met een paar spullen van de asielzoekers die hier tot voor kort  gewoond hebben. In het barretje op zolder – want bij Defensie is er altijd wel ergens eens barretje op zolder – staan de handtekeningen van militairen nog op de onderkant van de toog alsof er gisteren het laatste biertje werd getapt. En dan uit een kier, komt ineens een gedateerd tijdschrift tevoorschijn…

Het is een editie van het mededelingen-blad voor reserveofficieren met de titel ‘Bericht, beschouwing, raad’, het nummer van april 1975. Op de voorkant prijkt een F-104 Lockheed Starfighter, toestel dat bij de Koninklijke luchtmacht dienst deed van 1962 tot en met 1984 en ook bekendheid verwierf vanwege het steekpenningen schandaal in de Lockheed Affaire. Daaronder staat een plaatje van een DAF YP-408 pantserwagen.  Het blad staat vol met anno 2017 aardige historische wetenswaardigheidjes, zoals de voorgenomen bezuinigingen van Minister Vredeling op Defensie,  het ophogen en gelijktrekken van de soldij voor dienstplichtigen met het minimum loon en dat het NIPO meldt dat 80% van de Nederlanders in 1975 vóór het handhaven van de dienstplicht was.