Project
Luchthaven YpenburgLuchthaven Ypenburg
Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg werd met dat doel door een vooraanstaand architect ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er nog vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten. Na herbestemming en restauratie worden de gebouwen nu verhuurd als kantoorruimte.


Historie Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg
Het Vliegveld Ypenburg werd in 1936 voor het eerst in gebruik genomen als terrein voor sportvliegers. Het stationsgebouw op het voormalige vliegveld is een ontwerp van de architecten Brinkman en Van der Vlugt en is ontworpen als een gebogen tribune, gericht op de landingsbanen. Het gebouw van de Nationale Luchtvaartschool (NLS) werd in 1939 gebouwd en werd ontworpen door de architect Mertens.
Op 10 mei 1940 werd het vliegveld aanvankelijk gevorderd door de Duitse bezetters, maar tijdens de Slag om Den Haag weer heroverd door de Nederlandse strijdkrachten. Na de Tweede Wereldoorlog deed Ypenburg jarenlang dienst als militair vliegveld, totdat het in 1992 werd gesloten om plaats te maken voor de gelijknamige Vinex-wijk. Tijdens de bouw werden de gebouwen op het terrein vooral gebruikt als projectlocatie en informatiecentrum.
Kantoor op een toplocatie
Na jaren van leegstand zijn het Stationsgebouw, het NLS-gebouw (Nederlandse Luchtvaartschool) en de verkeerstoren van het Vliegveld Ypenburg casco gerestaureerd. Het Stationsgebouw en het NLS-gebouw worden tegenwoordig verhuurd als kantoorruimte. Een ideale herbestemming gezien de goede bereikbaarheid vanuit de gehele Randstad. De verkeerstoren is na de restauratie verkocht en doet dienst als bedrijfsruimte, waarbij de optie voor een horecagelegenheid nog open ligt.
Kantoorruimte te huur!
Vanaf 1 februari 2019 is er een kantoorruimte beschikbaar in het NLS-gebouw. Het betreft een ruimte op de eerste verdieping van 201m2 met parkeergelegenheid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling BOV via beheer@boei.nl.
In Beeld:
Dit project is mede mogelijk gemaakt door
Gemeente Den Haag, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Projectbureau Ypenburg, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en
Blijf op de hoogte
Uitgelichte Projecten

kerk met toren Sint Anna ter Muiden
Historisch baken op de grens met België
Bekijk dit Project >