De Lakfabriek: loftwoningen in het KVL-complex

Project

De Lakfabriek KVL
Plaats
Oisterwijk
Bouwjaar
1924
Type
Industrieel
Rol BOEi
Ontwikkelaar
Investering
€3 600 000

De Lakfabriek: loftwoningen in het KVL-complex

In de Lakfabriek op het KVL-complex in Oisterwijk kun je ruim en industrieel wonen in een eigen loftwoning. Er zijn in de oude koninklijke fabriek sociale koopwoningen gerealiseerd, die in collectief opdrachtgeverschap zijn ontwikkeld. Dit betekende dat starters op de woningmarkt mee konden denken, ontwerpen en bouwen aan hun toekomstige woning. Het is een unieke kans gebleken om een ruime, loftachtige woonruimte te bemachtigen.

De Lakfabriek KVLDe Lakfabriek KVL na restauratie

Geschiedenis van de Lakfabriek in Oisterwijk

De Koninklijke Verenigde Leder (KVL) werd in 1916 opgericht als de NV Lederfabriek Oisterwijk. Ze werd in 1916 opgericht door de heer O.J. van de Aa onder de naam N.V. Lederfabriek Oisterwijk, maar werd vier jaar later al opgenomen in het lederconcern van de familie Adler en Oppenheimer. In 1930 kreeg de fabriek het predicaat ‘Koninklijke’ en na enkele overnames en fusies kreeg de fabriek in 1974 de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL). In hoogtijdagen werkten er op de KVL 1200 mensen en het was een van de belangrijkste werkgevers in de regio. Het was ooit een van de grootste leerlooierijen van Europa.

De lakfabriek is een van de gebouwen op het reusachtige fabrieksterrein. Het werd in 1924 gebouwd naar ontwerp van de architecten Benoit en Hildner. Het gebouw bestaat uit twee lagen en heeft een vloeroppervlakte van 1.200 m2. Het werd gebruikt voor de laatste van vijf stadia in de productie van leer, namelijk het verven of lakken. Door het leer te lakken kreeg het een glanzend gekleurd oppervlak en werd een luxe en veelgevraagd product voor onder andere de tassen en schoenen industrie. 

Helaas begon het in de laatste kwart van de 20ste eeuw steeds slechter te gaan met de lederindustrie in Nederland. Net als in vele andere industrieën stapelden de verliezen zich in de jaren 90 snel op. Het bedrijf werd in 2000 gesloten en in 2004 werd de Koninklijke Verenigde Leder failliet verklaard. Het stond enkele jaren leeg en er kwamen soms krakers kijken. In 2009 werden de gemeenten Oisterwijk en de provincie Noord-Brabant eigenaar van het terrein en begonnen met herbestemming.

Nieuwe woningen in de Lakfabriek

De Lakfabriek  is door BOEi en aannemersbedrijf Nico de Bont omgebouwd tot loftwoningen. Na een grondige restauratie zijn 26 wooneenheden gerealiseerd.

 

Lees de verhalen over de KVL op onze ''Mensen vertellen over Monumenten'' pagina >>

In Beeld: 

  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL
  • De Lakfabriek KVL

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Aannemingsbedrijf Nico de Bont, gemeente Oisterwijk, logo wenink holtkamp architecten_0.jpg

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >