Dineren boven alle peil

Project

Gemaal De Lynden
Plaats
Lijnden
Bouwjaar
1849
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar
Investering
€2 340 000
Website
Restaurant Bij Qunis
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Dineren boven alle peil

Gemaal De Lynden in het Noord-Hollandse Lijnden speelde lange tijd een belangrijke rol in het droogleggen en droog houden van het Haarlemmermeer. Het oude gemaal stamt uit 1849 en is in 2005 vervangen door een nieuw gemaal. Het ketelhuis van het oude gebouw is door BOEi gerestaureerd en na herbestemming getransformeerd tot een sfeervol restaurant en unieke vergaderlocatie.

Gemaal De Lynden historieGemaal De Lynden

Historie van Gemaal De Lynden

Gemaal De Lynden is naast De Cruquius en De Leeghwater één van de drie gemalen die in de jaren tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeer droog pompten. Dit industriële rijksmonument was uitgerust met een stoommachine van 360 pk en acht zuigerpompen. Door de jaren heen is het gemaal regelmatig aangepast en gemoderniseerd. Zo werden in 1878 de stoomketels vervangen en werd later de oorspronkelijke stoomaandrijving vervangen door twee stoomgedreven centrifugaalpompen. In 2005 werd het oude gemaal definitief vervangen. Het nieuwe Gemaal De Lynden is uitgerust met drie pompen, samen goed voor een capaciteit van 1275 m3 per minuut. Daarmee is het vermogen van het nieuwe gemaal 50% hoger dan het oude. Het in neogotische stijl gebouwde oude gemaal is in 2005 leeg komen te staan, waarna BOEi zich heeft ingezet voor de restauratie en herbestemming van dit industriële erfgoed.

Restauratie van Gemaal De Lynden

Na een zorgvuldige restauratie opende Gemaal De Lynden op 2 maart 2015 opnieuw de deuren. Ditmaal in de vorm van restaurant Bij Qunis, dat met veel passie en energie wordt gerund door Ronald en Tamara Kunis. Naast het restaurant, dat plaats biedt aan 80 personen, zijn er ook twee zalen voor vergaderingen en besloten bijeenkomsten. Het terras van het restaurant biedt daarbij een prachtig uitzicht over de nabijgelegen Ringvaart.

In Beeld: 

  • Gemaal De Lynden
  • Gemaal De Lynden
  • Gemaal De Lynden
  • Gemaal De Lynden
  • Gemaal De Lynden
  • Restaurant Bij Qunis
  • Restaurant Bij Qunis
  • Restaurant Bij Qunis
  • Eigenaren: Ronald en Tamara Kunis

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >