Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
ECI cultuurfabriek bruist van de energie

ECI Centrale

Plaats
Roermond

Bouwjaar
1920

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur, Planontwikkelaar,

Investering
€ 16.000.000

Website
klik hier

Plaats
Roermond

Bouwjaar
1920

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur, Planontwikkelaar,

Website
klik hier

Omschrijving

ECI cultuurfabriek bruist van de energie

Langs de Roer in Roermond ligt een voor Nederland unieke locatie: de ECI. Dit eens vervallen industriële rijksmonument is na 40 jaar leegstand omgetoverd in een bruisende Cultuurfabriek waar plaats is voor ontmoeten, werken en ontspannen. Met ruimte voor evenementen, exposities, cursussen, voorstellingen en uiteraard ook plek om te eten.

Historie van de ECI Centrale in Roermond

De ECI-centrale is in 1920 gebouwd als waterkrachtcentrale voor NV Het Steel. In 1926 werd de elektriciteitscentrale overgenomen door de Elektro Chemische Industrie (ECI). Deze gebruikt de elektriciteit voor elektrolytische processen voor de productie van peroxidesulfaten voor de zeep- en levensmiddelenindustrie. In de oorlogsjaren leverde de centrale elektriciteit aan de stad Roermond. Hieraan kwam een eind toen het turbinegebouw in 1945 door Duitse troepen werd opgeblazen. Na het herstel in 1948 leverde de centrale weer elektriciteit ten behoeve van de ECI, totdat dit bedrijf in 1974 door Akzo Nobel werd gesloten.

Herbestemming van de Centrale

Het oostelijke deel van het ENCI complex is rond de eeuwwisseling gerestaureerd en herbestemd tot kantoren. Het overige deel van het complex was ernstig in verval geraakt. De restauratie en herbestemming hiervan was een initiatief van Ontwikkelingsmaatschappij ECI, een samenwerkingsverband tussen Van Pol Beheer en VolkerWessels. Het projectmanagement werd uitgevoerd door BOEi. De ECI is herbestemd tot de ECI cultuurfabriek: een cultureel centrum met een poppodium, filmhuis, museum, theater en een restaurant.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, VSBfonds, gemeente Roermond, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Ontdek meer projecten met type: Industrieel