Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

Schoorsteen melkfabriek Laude weer uit de steigers

10 augustus 2024

In Laude (Sellingen, GR) is de fabrieksschoorsteen (1931) naast de voormalige melkfabriek gerestaureerd. De schoorsteen die al jaren niet meer gebruikt wordt waar hij ooit voor bedoeld was, wordt nu gebruikt door een telecombedrijf. De schoorsteen van ca. 25 meter hoog is namelijk een prima plek om telecomapparatuur aan te bevestigen.

Deze apparatuur was ook de reden dat de restauratie van de schoorsteen niet op de gebruikelijke manier ging. Normaliter gebruikt schoorsteenrestaurateur Harm Meijer hangsteigers voor de restauratie, nu is gekozen voor een vaste steiger, van zo’n 25 meter hoog dus! Met het telecombedrijf is afgesproken dat de apparatuur aan de steigers werd bevestigd, zodat er geen noodmast geplaatst hoefde te worden. Het plaatsen van een steiger is flink duurder dan de nomaliter gebruikte hangsteiger, maar het brengt ook als voordeel mee dat er op verschillende plekken tegelijk aan én in de schoorsteen gewerkt kan worden.

Melkvat in de top

Een van de dingen die is aangepakt is, is het verwijderen van het stalen omhulsel dat bovenop de schoorsteen zat. Tot ieders verbazing bleek dit een oud RVS melkvat te zijn, dat ooit als bescherming om de top is geplaatst. Inmiddels zijn de bovenste 2 meters van de schoorsteen weer opnieuw opgemetseld in de oorspronkelijke stijl. Ook het voegwerk, de trekbanden en de klimijzers zijn vervangen, en de schutwand is verwijderd. Dit is een extra binnenwand in de schoorsteen die de bakstenen buitenzijde van de schoorsteen tegen de hitte moet beschermen. De schoorsteen is niet meer in gebruik en daarom heeft deze schutwand geen functie meer, het verwijderen is een ‘standaardprocedure’ in deze tijd.

Bakstenen in een taartpunt

Het bijzondere aan het metselen van een schoorsteen is dat de bakstenen in een ronde vorm gemetseld worden. Hiervoor worden zogenaamde radiaalstenen gebruikt, taps toelopende stenen in de vorm van een taartpunt. De bakstenen hebben openingen in de steen waardoor ze minder zwaar zijn. Ook wordt de schoorsteen naarmate deze hoger is, steeds smaller. Dit én het type baksteen moet ervoor zorgen dat de schoorsteen ook op grote hoogte nog stevig is en blijft staan. De schoorsteen staat er nu weer piekfijn én veilig bij.

Lees hier de blog over schoorstenen van Kim Heuvelmans: Schoorstenen van BOEi | BOEi