14 en 15 september Open Monumentendag. Breng een bezoek aan onze projecten!

Oplevering voorgebouw Groote Kantoor DSM

23 juli 2024

In oktober 2023 startte de casco-restauratie van het voorgebouw van het Groote Kantoor in Delft, de oplevering vond vorige week plaats. De werkzaamheden aan de buitenkant van het voorgebouw zijn nu afgerond. In de afgelopen maanden is er veel gebeurd; het houtrot in de kozijnen en het dak is hersteld en de goten zijn vervangen. Ook zijn er roederamen teruggeplaatst in de Vlaamse gevels (dakkapellen), de kozijnen en ramen zijn geschilderd in de originele kleuren, er is monumentenglas in de ramen geplaatst én het metselwerk en natuursteen is hersteld. Pièce de résistance was de restauratie van de klokkentoren waar een hijskraan aan te pas moest komen.

Het Groote Kantoor bestaat uit twee delen. In het voorste deel, het voorgebouw, huisvestte de directie van de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek. In het achtergebouw, waar de koepel deel van uitmaakt, was de staf gehuisvest. Hier werden onder andere de lonen uitbetaald.

De restauratie is onder andere mogelijk gemaakt door een subsidie van Provincie Zuid-Holland. Stichting Vrienden van BOEi organiseert een giftenactie voor de restauratie van het Groote Kantoor. Ook bijdragen? Neem dan een kijkje op de website van Stichting Vrienden van BOEi.