Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

Kerk Sint Anna ter Muiden onderdeel ‘Uit in de Zwinstreek’

30 september 2024

Een maand lang worden activiteiten in de Zwinregio georganiseerd onder de noemer ‘Uit in de Zwinstreek’. Trek van 30 september tot en met 3 november 2024 erop uit in de Zwinstreek en ontdek de mooiste plekken in Sluis, Knokke-Heist, Damme, Sint-Laureins en Maldegem. Proef van de prachtige natuur, de rijke historie en het veelzijdige aanbod van de streek- en hoeveproducten dankzij de gastheren en -vrouwen van de Zwinstreek.

De Hervormde kerk van Sint Anna ter Muiden in Sluis is een van de locaties die te bezoeken is. Beklim onder begeleiding van gastheer en gids Henk Masclee de toren en geniet van een uniek uitgestrekt overzicht van de Zwinstreek. Naast het beklimmen van de toren kun je ook de authentieke inrichting van de hervormde kerk bekijken, evenals de archeologische vondsten, uitgebreide documentatie en een tentoonstelling in de tuin vol verhalen over de kerk.

In het Programmaboekje Uit in de Zwinstreek is meer informatie te vinden over de activiteiten die in de regio worden georganiseerd.

Historie Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden is een klein plaatsje met een grootse geschiedenis. Hoewel het Zeeuwse gehucht in de gemeente Sluis slechts 50 inwoners telt, heeft het al sinds 1242 stadsrechten. De kerk is een markant en beeldbepalend monument voor het stadje en werd al in de 14e eeuw gebouwd. De kerk had ernstig te lijden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het Brits-Canadese bombardement op Sluis in 1944. BOEi is sinds 2013 eigenaar van de kerk.

In 2022 hebben (oud)bewoners van het stadje over hun relatie met de kerk vertelt. Deze gesprekken maken duidelijk welke betekenis deze plaats voor hen heeft en dat het gebouw meer is dan de stenen restanten. De verhalen zijn verwerkt in een aantal artikelen over de kerk en zijn hier terug te lezen. Ook zijn de verhalen terug te vinden in een kleine tentoonstelling in de kerktuin die de bezoeker meeneemt in de herinneringen aan de kerk.