14 en 15 september Open Monumentendag. Breng een bezoek aan onze projecten!

Kantinegebouw ENKA genomineerd voor Erfgoed Duurzaamheidsprijs

25 juli 2024

Goed nieuws: het Kantinegebouw van de ENKA in Ede is een van de drie zakelijk genomineerden voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024. De jury geeft als motivatie: “Met name de historische positionering ten aanzien van het ENKA-terrein wat in de nieuwe woonwijk weer een centraal ontmoetingspunt wordt, is cultuurhistorisch van belang. Het Kantinegebouw is een prachtig voorbeeld hoe je met een dergelijke complexe industriële structuur een veeleisende functie als schoolgebouw kunt realiseren”.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nederland Monumentenland en het Nationaal Restauratiefonds, de initiatiefnemers van de Duurzaamheidsprijs, hebben 33 inzendingen ontvangen in  twee categorieën:  zakelijk en particulier. De uiteindelijke winnaars worden op 19 september tijdens De Week van het Duurzaam Erfgoed in het Singer in Laren bekend gemaakt.

Lees hier meer over de nominaties.

Het Kantinegebouw maakt onderdeel uit van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA, lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein dat nu een woonwijk is, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin de wijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.