Op 12 september j.l. overleed in Leiden Joop J. Gijsman, oprichter van de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL).
Joop was een van de pioniers in de studie en het behoud van industrieel erfgoed in Nederland. Ruim drie jaar geleden spraken we met hem over de kracht van STIEL en hoe zij de Meelfabriek en vele andere panden redden van de sloop.
Leidenaar Joop Gijsman was werkzaam in zijn familiebedrijf, dat verf en epoxymaterialen voor industriele toepassingen vervaardigde. Hij had een passie voor het gebouwde erfgoed, en was zeer betrokken bij het gebouwde erfgoed in zijn geliefde stad Leiden. In 2010 ontving Joop de erepenning van de Historische vereniging Oud-Leiden voor zijn inzet voor het Leidse erfgoed. Joop was ook altijd zeer actief bij de organisatie van de Open Monumentendagen in Leiden.
Na de oprichting van STIEL in 1987 was Joop jarenlang actief voor de stichting als bestuurslid maar vooral ook als voorvechter voor het behoud van Leids Industrieel erfgoed. Een bekend voorbeeld in deze was de jarenlange strijd om het behoud en herbestemming van de meelfabriek ‘’De Sleutels’’ aan de Zijlsingel. Waardevolle industriecomplexen als de dekenfabriek van de Fa. Scheltema en de voormalige distilleerderij van de Fa. Hartevelt bleven mede dankzij zijn inzet behouden voor de stad. Joop schreef ook regelmatig bijdragen in het periodiek ”STIELZ”, over de geschiedenis van Leidse bedrijven en ondernemingen. In de loop der jaren verzamelde hij een uitgebreid foto- en documentatiearchief over de industriele monumenten van Leiden en de industriele geschiedenis van Leiden. Na de opheffing van de STIEL, welke is opgegaan in de Historische Vereniging Oud Leiden, werd het STIEL-archief door hem overgedragen aan het Regionaal Archief Leiden.
Met dank aan FIEN voor de tekst van het in memoriam.