Professionele monumenteneigenaar en hulp nodig bij verduurzamen? Kijk dan op Duurzaamheid & Circulariteit

Fotoboek ‘Verhalen van Harculo’ uitgebracht

2 september 2024

De Stad Verbeeldt geeft voor haar vijfjarig jubileum het fotoboek ‘Verhalen van Harculo’ uit. Het fotoboek toont portretten en verhalen van oud- en huidige medewerkers en buurtbewoners van de voormalige IJsselcentrale Harculo, waar 60 jaar elektriciteit is ontwikkeld voor Zwolle en de regio. Veel mensen herinneren zich de IJsselcentrale. Een woest gebouw, ontworpen door architect P.J. de Gruyter, dat met zijn parmantige schoorsteenpijpen vanaf 1955 het landschap rond de IJssel domineerde. Totdat de IJsselcentrale in 2012 overbodig werd en uiteindelijk in 2017 voor een deel gesloopt werd.

In 2022 hebben drie professionele fotografen Carla Kogelman, Petra Mwaro-Jansen, Harm van de Poel en amateurfotografen die de ateliers Visual storytelling hebben gevolgd bij ‘De Stad Verbeeldt’, oud- en huidige medewerkers en buurgenoten geportretteerd en geïnterviewd. Deze foto’s zijn in het najaar van 2022 geëxposeerd in het Dienstengebouw van de IJsselcentrale tijdens de expositie ‘Verhalen van Harculo’. Nu komen zij weer tot leven in het ‘Fotoboek Verhalen van Harculo’ dat vanaf vrijdag 6 september te koop is tijdens het ‘Fotofestival Alles Stroomt’ bij de IJsselcentrale en in een aantal boekwinkels in Zwolle.

Herbestemming van de voormalige IJsselcentrale

Het voormalige Dienstengebouw, de Hijshal, het Magazijn en het Koelfiltergebouw zijn behouden gebleven, de overige gebouwen zijn gesloopt. In de toekomst komen 500 duurzame woningen op de locatie van de voormalige centrale. Daarnaast is er ruimte voor recreatie, horeca, werken, cultuur, energie en de natuur. De bestaande gebouwen krijgen een nieuwe bestemming en de ruimte rondom de gebouwen bieden nieuwe ontmoetingsplekken. Deze ontwikkelingen zijn al in gang gezet door BOEi en Studio Ronald A. Westerhuis. Het is de bedoeling om de kwaliteit van het gebied te vergroten. Het moet een fijne plek worden om te wonen, om te ontspannen aan het water, om te ontmoeten.

Het Fotoboek ‘Verhalen uit Harculo’ is mede mogelijk gemaakt door Vrienden van BOEi.