De markante watertoren nabij Stadion de Wageningse Berg is door drinkwaterbedrijf Vitens officieel geleverd aan BOEi, non-profitorganisatie gericht op herbestemming van erfgoed. BOEi gaat nu werken aan plannen voor herbestemming van de watertoren uit 1949 en denkt daarbij onder andere aan kantoor- c.q. vergaderruimte.
De koopovereenkomst werd al in 2010 gesloten, maar Vitens hield de watertoren tot voor kort achter de hand als noodwatervoorziening. Eerder dit jaar zijn onder de grond van de Wageningse Berg nieuwe waterreservoirs (reinwaterkelders) aangelegd en verloor de watertoren, één van de hoogste watertorens van Gelderland, definitief zijn oorspronkelijke functie.
Arno Boon, directeur BOEi: “De plannen voor de watertoren en het naastgelegen Stadion de Wageningse Berg liggen vanwege de stikstofproblematiek even in de ijskast, maar ideeën zijn er genoeg. Als eigenaar kunnen we nu gaan kijken naar de haalbaarheid ervan. Het mooiste zou zijn als wij de toren ‘terug kunnen geven’ aan de Wageningers, door hem beschikbaar te stellen als vergaderlocatie bijvoorbeeld. Ook Stadion de Wageningse Berg huisvest elke week vele Wageningers, die er samenkomen en herinneringen aan FC Wageningen ophalen.”
De Wageningse watertoren kent een roemrijke geschiedenis. In 1898 werd op deze plek een watertoren gebouwd naar ontwerp van Roelof Kuipers, met een terras (‘het Belvedere’) op 20 meter boven het maaiveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de Wageningse watertoren flinke schade op door operatie Market Garden in 1944. Het uitzichtplatform had immers strategisch zicht op de Rijn. De oude watertoren was te zwaar beschadigd om te restaureren en werd in 1947 afgebroken. Een jaar later werd de watertoren herbouwd in de stijl van de Delftse School door architect Th.K.J. Koch. De nieuwe toren was 30 meter hoog en opnieuw voorzien van een uitzichtplatform. Dankzij het koperen tentdak is de Wageningse watertoren een duidelijk punt van herkenning voor iedereen die de stad nadert.