Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

Dongecentrale in Geertruidenberg is nu ontdekfabriek en evenementenlocatie

31 maart 2022

Op woensdag 13 april start een nieuwe toekomst voor de Dongecentrale, de meer dan 100 jaar oude energiecentrale in het Brabantse Geertruidenberg. In het ketelhuis opent een educatie- en belevingscentrum voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8: de Risk Factory. Daartoe is een compleet ‘oefendorp’ in de fabriekshal gerealiseerd. Het aangrenzende machinehuis is betrokken door Fijnevent, die er besloten congressen en evenementen gaat organiseren.

Eigenaren BOEi en provincie Noord-Brabant werken sinds 2012 aan de restauratie en herbestemming van het complex aan de Donge. Het kantoorgebouw uit 1951 is inmiddels compleet verhuurd. BOEi en de provincie gaan zich nu richten op de restauratie en herbestemming van het filtergebouw, schakelgebouw en de voormalige dienstwoningen.

Jolanda Trijselaar, directeur Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant / Risk Factory: “Na een voorbereidingsperiode van bijna drie jaar, waarin hard gewerkt is door heel veel enthousiaste en betrokken mensen, gaan de deuren van de Risk Factory dan officieel open. In onze ontdekfabriek leren 10-12 jarigen allerlei risico’s herkennen op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Een educatief belevingscentrum op een unieke, cultuurhistorische locatie.”

Hans van Avendonk, mede-eigenaar Fijnevent: “In onze branche zijn dit soort locaties uniek. Dus vanaf begin af aan waren we geïnteresseerd in de Dongecentrale. Een prachtige industriële locatie waar je energie van krijgt. Waarin de mogelijkheden rijk in omvang zijn voor een geslaagde bijeenkomst. Voor ons als evenementenorganisatiebureau van grote toegevoegde waarde om onze (potentiële) opdrachtgevers hiermee te verrassen. 300m2 vrije vloeroppervlakte staat klaar. We gaan dit avontuur graag aan. “

Stijn Smeulders, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Energieproductie van de Dongecentrale is essentieel geweest voor de industrialisering en elektrificering van Brabant. Door het erfgoedcomplex te behouden en een nieuwe bestemming te geven blijft dat verhaal behouden en beleefbaar voor toekomstige generaties.”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Het heeft flink wat creativiteit en kunde nodig gehad om de centrale weer bruikbaar te maken. Een pluim voor beide huurders dat zij het avontuur aan zijn gegaan en nu een unieke ruimte betrekken. Door de herbestemmingen als educatiecentrum en evenementenlocatie kunnen straks veel meer mensen van het gebouw en de omgeving genieten. Er ontstaat hier echt nieuwe energie.”

De machines en installaties uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw zijn zoveel mogelijk intact gehouden, terwijl de beide ruimtes aan de moderne eisen van de huurders zijn aangepast. Beide partijen hebben nu een eigen entree en parkeergelegenheid op het terrein.