Professionele monumenteneigenaar en hulp nodig bij verduurzamen? Kijk dan op Duurzaamheid & Circulariteit

BOEi zoekt ideeën voor nieuwe bestemming ruïnekerk Ammerzoden

5 september 2024

BOEi is op zoek naar ondernemers die de ruïnekerk bij Ammerzoden nieuw leven willen inblazen. Op maandag 23 september wordt in de kerk een ideeënmarkt georganiseerd, in samenwerking met de eigenaren; de Hervormde kerk Well en Ammerzoden en gemeente Maasdriel. De ruïnekerk, waarvan het oudste gedeelte uit de 14e eeuw stamt, bestaat uit een kerkzaal, de naastgelegen kerktoren en de ruïne. Geïnteresseerden die de ruïnekerk willen huren of kopen, worden opgeroepen naar de ideeënmarkt te komen als ze een passende bestemming weten voor het geheel of een van de onderdelen.   

Annelies Lammers, ontwikkelingsmanager BOEi: “De ruïnekerk is een locatie, waar de tijd lijkt stil te staan. Wij zoeken ondernemers die deze bijzondere locatie een nieuwe invulling kunnen geven, en de kerkzaal enkele malen per jaar blijven openstellen voor kerkgangers. Misschien leent het zich voor een B&B of erfgoedlogies, een foto- of cursuslocatie of een bijzondere kantoortuin. We zijn erg benieuwd naar de ideeën.”

De kerkruïne is één van de weinige kerkruïnes in Nederland en ligt tegenover kasteel Ammersoyen. Het kasteel trekt veel toeristen die ook regelmatig een kijkje komen nemen bij de kerkruïne. De toren en het koor zijn in goede staat, het middenschip van de kerk is in de zeventiende eeuw beschadigd geraakt en verworden tot een ruïne. Hierdoor is een groene, serene plek ontstaan, wat de locatie bijzonder maakt. Een deel van het middenschip is in het verleden dichtgemetseld, zodat het mogelijk is om het koor van de kerk te gebruiken. De Hervormde kerk gebruikt de ruimte ca. 10 maal per jaar voor kerkdiensten, en jaarlijks voor een aantal bruiloften en uitvaarten. Ook het naastgelegen kerkhof is nog in gebruik.

Aanvullende informatie

Maandag 23 september van 16.30 tot 19.30 uur
Meester La Grostraat 29 Ammerzoden
Vrije inloop, aanmelden is niet nodig

In de TV-serie ‘Dwars door Gelderland’ besteedt Omroep Gelderland aandacht aan de ruïnekerk. Klik hier om de video te bekijken.

Oppervlakte

De kerkzaal is ca. 104 m2 en is ca. 9 meter hoog.
De begane grond van de toren is ca. 14 m2 en telt 4 ‘verdiepingen’ variërend in hoogte van ca. 2,6 tot ca. 6,8 meter. Deze zijn bereikbaar via een toren wenteltrap
De consistorie is ca. 25 m2.
Het middenschip/ ruïne is ca 325 m2.
De totale kavel van de kerk is inclusief kerkhof is 2.570 m2.

Contact

Neem voor vragen contact op met Annelies Lammers, ontwikkelingsmanager bij BOEi via info@boei.nl of telefoonnummer 033 760 0660.