14 en 15 september Open Monumentendag. Breng een bezoek aan onze projecten!

Audiotour over Deventer Haven – Zwarte Silo

19 juli 2024

De projecten van BOEi zijn meestal het gevolg van grote verandering: fabrieken sluiten, kerken en kloosters komen leeg te staan, boerderijen verliezen hun functie. Herbestemming komt altijd pas na een verlies voor de gemeenschap die in, of rond het erfgoed woont. Tegen de tijd dat BOEi betrokken raakt staan oud-bewoners of werknemers soms al jaren buiten de poort. Toch zijn het juist deze mensen die de verhalen achter het erfgoed uit eerste hand kennen. Het zijn die verhalen die we zoeken in het project ‘Mensen vertellen over Monumenten’ en die we het pand weer binnen willen trekken, om ze door te geven aan volgende generaties.

Ook over de Zwarte Silo en de Deventer Haven zijn veel verhalen te vertellen. Dit is iets waar de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer in het kader van het 100 jarig bestaan van de haven veel aandacht aan besteed. BOEi heeft hier een bescheiden bijdrage geleverd en heeft nu een audiotour gepubliceerd die je op locatie in de haven kan beluisteren. Vooralsnog is de tour gevuld met 5 verhalen en hij is eventueel later uit te breiden.

Het idee is dat je op locatie, met GPS aan en oortjes in, verhalen over de Deventer Haven kunt beluisteren (maar thuis kan ook als je de autoplay functie uit zet). Voor de audiotour heb je de ECHOES app nodig, te vinden in playstore of appstore. Zie link https://explore.echoes.xyz/collections/JsK3ZHHIpbg7zqmm 
Of gebruik de QR code.

 

 

 

 

 

Mensen Vertellen haalt verhalen, foto’s, filmpjes of zelfs gedichtjes over alledaagse en bijzondere belevenissen naar boven. BOEi zorgt er niet alleen voor dat gebouwen gerestaureerd en herbestemd worden maar ook dat die verhalen, foto’s, filmpjes verzameld worden zodat we niet alleen stenen doorgeven. Om die verhalen te verzamelen trekken we de wijk of omgeving in, duiken we in archieven, praten we met oud-bewoners, -gebruikers, -arbeiders.

Interview en bewerking: Jobbe Wijnen