Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

Achter de Aula wordt tijdelijke huisvesting voor Oekraïners

22 oktober 2024

Achter de Aula in Wageningen heeft een nieuwe bestemming gekregen als tijdelijke huisvesting voor Oekraïners. Het gebouw dat letterlijk achter de Aula staat, was voorheen in gebruik als bibliotheek en talencentrum en is daarna jarenlang antikraak bewoond. De Aula en Achter de Aula werden in 1935 in gebruik genomen door de toenmalige Landbouwhogeschool. BOEi en Van Swaay Projectontwikkeling wonnen eind 2019 de tender voor de herbestemming van beide monumenten en het bijbehorende parkeerterrein. Daarbij is een samenwerking gezocht met het Heerenstraat Theater.

Vrijheidskwartier

In juli 2022 nam het consortium de locatie over van de Wageningen Universiteit (WUR). Dit was het startsein voor de uitvoering van het Vrijheidskwartier, een plek om in aanraking te komen met debat, wetenschap en cultuur met het thema Vrijheid.

Het Heerenstraat Theater exploiteert sinds mei dit jaar het schermtheater Visum Mundi in de Aula. Achter de Aula is de afgelopen maanden in opdracht van de Gemeente Wageningen verbouwd tot woonruimte met slaapkamers met douches, woonkamers en keukens. Het pand is vorige week opgeleverd en biedt vanaf eind oktober onderdak aan 57 Oekraïners.