Generaal Van Mulken

16_VHeutsz_Mulken.jpg
Een fraai boek over de van Heutszkazerne is ‘De Stadskazerne’ van  Herman Broers. We spraken er al eerder over en zullen wat verhalen van de kazerne hier kort vertellen. Bent u nieuwsgierig naar de hele verhalen, dan kunt u het boek hier vinden.  
In 1850 werd in Kampen het Instructie-Bataljon opgericht (IB). De eerste kommandant van het IB was de geboren kampenaar Johan van Mulken. Van Mulken had toen al een glansrijke carrière bij het Nederlandse leger achter de rug. Hij vocht als officier bij de slag om Waterloo in 1815 en was kommandant in Maastricht tijdens de Belgische opstand in 1831. Toen hij de veertig gepasseerd was ging hij zich steeds meer richten op de vorming en het onderwijs van militairen. Zo vertaalde hij bijvoorbeeld Pruisische instructieboeken naar het Nederlands. Deze boeken werden de standaardwerken voor Nederlandse militairen. 

Door zijn achtergrond was hij een geschikte kandidaat voor het IB. Het IB werd opgericht als standaard beroepsopleiding voor onderofficieren in de infanterie. Deze gecentraliseerde school moest het gat dichtten tussen de hogere officieren en manschappen. Door deze opleiding konden jongeren uit de middenklasse sneller doorstromen tot officier. Het IB gaf de militaire opleidingen een kwaliteitsimpuls en voor de stad was dit een aanwinst. Door de komst van het IB is de kazerne sterk uitgebreid. De opleiding was een groot succes. De jongens van het IB vormden als snel de ruggengraat van het Nederlandse leger. In 1924 werd het Instructie-Bataljon opgeheven.

17_het_IB_.jpg

Bron: H. Broers, 2016. De Stadskazerne. Overlevingstocht door de oude ‘Van Heutsz’. Aerie Auteurs Uitgevers 
Foto: Generaal van Mulken – wikipedia.nl
Foto onder: het Instructie Bataljon voor de kazerne, datum onbekend. (Bron: internet geen bronvermelding)