De geschiedenis van Steenfabriek Kekerdom
Samenvatting
De geschiedenis van steenfabriek Kekerdom beschrijft de ontwikkeling in ruim honderd jaar van een traditionele steenfabriek naar een van de meest efficiënte en grootste steenfabrieken van het land. In 1984 kwam hier een abrupt en pijnlijk einde aan. Door verhalen van onder meer oud-medewerkers wordt een levendig beeld geschetst van de dagelijkse gang van zaken op de fabriek, met name uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. Er wordt stilgestaan bij de verhouding tussen aandeelhouders en de soms lastige relatie tussen de bedrijfsleiding en de eigenaren. Ook wordt duidelijk dat de fabriek in het leven van het dorp Kekerdom een grote rol heeft gespeeld, zowel op sociaal als economisch gebied. Het boek geeft niet alleen een goede indruk van het reilen en zeilen op vooral de fabriek in Kekerdom, maar geeft tevens weer hoe het gehele productieproces is geëvolueerd van een arbeidsintensieve naar een kapitaalsintensieve baksteenindustrie.
Jan Alexander van Weeghel (1950) stamt uit een familie van steenbakkers; zijn vader was de zesde en laatste generatie die in deze industrie werkzaam is geweest met name op steenfabriek Kekerdom. Nadat hij met pensioen is gegaan heeft hij over de geschiedenis van zes generaties steenbakkers het boek “Steen in het bloed” geschreven. Daarnaast heeft hij de geschiedenis van een aantal steenfabrieken waar zijn voorvaders hebben gewerkt zoals in Hattem, Olst en Rheden onderzocht. Jan is vrijwilliger bij het Gelders Smalspoor Museum bij Heteren en geeft hier rondleidingen op de voormalige steenfabriek Randwijk.
Het boek is uitgeven door Heemkundekring De Duffelt in samenwerking met Stichting Steen en Natuur. Heemstudie 32 maakt deel uit van de serie van de Heemkundekring De Duffelt