Fort Pannerden
Samenvatting
Op een zeer belangrijk punt in het Gelderse rivierenlandschap, op de splitsing van de Rijn en de Waal, ligt Fort Pannerden. Op deze uitzonderlijk strategische locatie, waar invallen vanuit het oosten van ver konden worden gezien, zijn door de geschiedenis heen meerdere forten aangelegd.
Het huidige Fort Pannerden werd van 1869 tot 1872 gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de grote rivieren kon optrekken naar het westen van Nederland. Daarnaast moest het fort zien te voorkomen dat het Pannerdensch Kanaal afgedamd zou worden, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie mogelijk zonder water zou komen te zitten.
Het fort bleek al bij de bouw niet opgewassen tegen de nieuwste technieken op militair gebied. Al aan het einde van de negentiende eeuw werd het fort verbeterd tot pantserfort. In de Eerste Wereldoorlog was Fort Pannerden paraat, maar daarna werd het verwaarloosd. Tijdens de meidagen van 1940 lag het fort nog een dag in de vuurlinie en heeft het als oude veteraan uiteindelijk kunnen doen waarvoor het ooit was gebouwd. Op een pijnlijke manier werd echter duidelijk dat het verdedigingssysteem met massieve forten hopeloos was achterhaald.
Beroofd van zijn officiële functie werd het fort door de natuur heroverd en omgetoverd tot dumpplaats voor munitie en gevaarlijk speelhol voor de jeugd. In de jaren zestig groeide langzaam de maatschappelijke belangstelling en werd gedacht aan herbestemming. Na een vijftig jaar durende zoektocht, waarin de krakersbeweging een belangrijke rol speelde, werd in 2008 het fort eindelijk gerestaureerd en in 2011 in gebruik genomen als een educatief en toeristisch centrum.
Dit boek vertelt op heldere wijze de eeuwenlange geschiedenis van Fort Pannerden en is rijk geïllustreerd met historische foto`s, plattegronden en tekeningen, topografische kaarten en hedendaagse foto`s.