Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

Overdracht sleutel symbool voor start Dorpshart Made

29 augustus 2022

“De Bernarduskerk en het hele gebied krijgen een nieuw gezicht met een fiks aantal nieuwe woningen, het hart van Made krijgt een prachtige metamorfose. Daar teken ik graag voor”. Dat zei wethouder Lieke Schuitmakers vrijdagochtend. Op het voormalige priesterkoor van de Bernarduskerk droegen wethouders van de gemeente een symbolische sleutel over aan de directeuren van herbestemmingsorganisatie BOEi en ontwikkelaar Breda Bouw en werden de nodige contracten getekend. Breda Bouw start maandag 29 augustus met de werkzaamheden voor de herbestemming van de Bernarduskerk.

Startsein

Cees Kwaaitaal van Breda Bouw sprak bij de ondertekening: “Voorheen was de Bernarduskerk het centrum van het sociale leven in Made. Met ons project wordt deze kerk opnieuw het centrum van het sociale leven, maar dan met allerlei verenigingen en organisaties”. BOEi-directeur Sylvia Pijnenborg vulde hem aan: “BOEi gaat met deze partners hier ook verder werken aan onze missie: betekenisvolle plekken nieuwe betekenis geven. En dat is precies wat we hier gaan doen.” “Straks is dit inderdaad dé plek in Made met de bibliotheek, consultatiebureau en kinderopvang en is deze kerk het huis voor het culturele en maatschappelijke leven van Made”, concludeerde wethouder Jürgen Vissers na afloop van het tekenmoment. “De ondertekening vandaag is een belangrijke stap om dit mogelijk te maken. Wel moet er nog een aantal stappen worden gezet eer het zover is. Daar gaan we met veel energie
mee verder.”

Kwaliteitsimpuls

Het gebied waar de ontwikkelingen plaats gaan vinden wordt begrensd door de Kloosterstraat, de Kerkstraat en het Gaymanspark, met als centraal punt de Bernarduskerk. Gestart wordt met de verbouwing van de kerk, die in het najaar van 2023 onderdak gaat bieden aan culturele en sociaalculturele verenigingen, een consultatiebureau, kinderdagopvang, de bibliotheek en een theaterzaal. Daarna zal de huidig sociaal-cultureel centrum Mayboom worden gesloopt. Het gebied rondom de kerk krijgt een kwaliteitsimpuls met 55 nieuwe woningen en een opgeknapt Gaymansplantsoen. Deze woningen zullen gefaseerd worden gebouwd in de komende jaren (www.hartvanmade.nl). De kapel op de hoek van de Kerkstraat en de Kloosterstraat blijft behouden en neemt op termijn de kerkelijke functie van de Bernarduskerk over.

Van links naar rechts op de foto: Jürgen Vissers, Lieke Schuitmaker, Cees Kwaaitaal en Sylvia Pijnenborg
Beeld: René Schotanus