Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

BOEi viert in 2020 en 2021 haar 25-jarig bestaan

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, bestaat in 2020 25 jaar. Een kwart eeuw succesvolle herbestemming van fabrieken, watertorens, boerderijen, kerken, kloosters, gevangenissen, schoorstenen en gevangenissen. Op deze pagina verzamelen wij verhalen, video’s en onderzoeken rondom 25 jaar herbestemmen in Nederland.

Herbestemmen is een kwestie van lange adem

 

Een trampolinepark in een kerk, dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Dat herbestemming van religieus erfgoed gepaard gaat met veel emoties heeft ondernemer Saskia de Wit aan den lijve ondervonden. Sinds september 2018 huurt ze de Clemenskerk in Hilversum van BOEi voor haar Trampolinepark Flight Deck 53. In het kader van 25 jaar Herbestemmen in Nederlands sprak BOEi haar over het herbestemmen van de kerk. Het interview is vóór de coronacrisis afgenomen en ondanks dat alle festiviteiten rondom 25 jaar BOEi stil liggen willen we u de inhoud niet onthouden. 

Door Sabine Ticheloven

In 1996 werd in de Clemenskerk de laatste kerkdienst gehouden. Het gebouw uit 1914 van de Rotterdamse architect J.W.A. van Gils ligt in de Bloemenbuurt, een drukke woonwijk in het zuiden van Hilversum. Jarenlang stond de kerk leeg en het bisdom wilde het eigenlijk slopen. De buurt kwam hiertegen in opstand, met succes.

Saskia de Wit, ondernemer en moeder van pubers, zag voor het eerst een indoor trampolinepark op vakantie in Canada. “Het is een goed alternatief om kinderen bij slecht weer, wanneer naar buiten gaan geen optie is, in beweging te krijgen. Zeker voor kinderen tussen de 9 en 17 jaar zijn er weinig indoor activiteiten waar ze zich lekker kunnen uitleven.” Eenmaal terug in Nederland besluit ze zelf een trampolinepark te beginnen en gaat op zoek naar een geschikte locatie. “Het gebouw moest een nokhoogte hebben van minimaal acht meter. Dan vallen veel gebouwen bij voorbaat af. Toevallig las ik dat er veel kerken leeg stonden waarvoor een nieuwe functies gezocht werden. In mijn zoektocht op internet stuitte ik op de Clemenskerk in Hilversum.”

BOEi had de Clemenskerk in 2010 inmiddels van het bisdom gekocht. “De buurtbewoners die jarenlang hadden gestreden voor het behoud van de kerk, wilden graag dat er een cultureel maatschappelijke bestemming in zou komen. De voorgestelde exploitatieplannen waren echter niet geschikt. Net zomin als de andere ideeën die toen geopperd werden: een akoestisch podium voor jazz en klassieke muziek, vintage winkelcentrum, buitenschoolse opvang, hip reclamebureau, woningen en appartementen. Het feit dat er geen verwarming in het rijksmonument zat speelde ook mee; het enorme gebouw verwarmen zou onbetaalbaar worden.”

De Wit zocht contact met BOEi. “Mijn concept en businessplan, om de kerk in gebruik te nemen als trampolinepark, vielen in goede aarde bij BOEi. Samen zijn we het traject van herbestemming ingegaan en naar de gemeente Hilversum gestapt. Zonder de juridische kennis van BOEi zou het me als zakenvrouw niet gelukt zijn. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Al die juridische procedures en we moesten heel veel documentatie en onderzoeken aanleveren, van geluids-, parkeer- tot milieu- en bodemonderzoeken. En dan ook nog de bezwaarprocedures. Al met al heeft het drie jaar geduurd. Ik dacht dat het binnen een jaar allemaal wel geregeld zou zijn, maar herbestemmen blijkt een kwestie van een lange adem.”

Met ruim 800m2 trampoline toestellen in het koor en schip van de Clemenskerk trekt Flight Deck 53 inmiddels duizenden bezoekers per maand. “In de winter stoken we met de vloerverwarming tot dertien graden. Je krijgt het snel genoeg warm van het trampolinespringen, jumpen is een intensieve sport. In de zomer is het er juist heerlijk koel.” 

Na ruim een jaar is de meeste kritiek van de buurtbewoners verstomd. “Hoewel ze liever een cultureel maatschappelijke bestemming in de kerk hadden gehad, hebben ze nu toch vrede met de commerciële invulling. Hun angst voor overlast bleek ongegrond. Ze zijn blij dat de kerk nu weer zorgt voor levendigheid en bedrijvigheid in de buurt.”

De kritiek uit religieuze hoek is er nog steeds. Daar gaan stemmen op om bij seculier gebruik de religieuze gebouwen maar gewoon te slopen. 

interview Saskia de Wit foto 2 - interieur kerk.JPEG

 

Terug naar BOEi.nl/25jaar