Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade
Boerderij De Hoef: oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw
Oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw

Het gebied ten westen van Utrecht heeft de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie ondergaan. Te midden van het nieuwe stedelijke gebied Leidsche Rijn staat een aantal overblijfselen uit de tijd toen een locatie als de woonwijk Terwijde ook nog echt een weide was. Eén daarvan is het agrarische monument Boerderij De Hoef, dat met zijn rijke historie een verbindende rol vervult in de nieuwbouwwijk.

Roorda State

De Roorda State is een agrarisch rijksmonument in het Friese Hitzum. De oude boerderij is door BOEi herbestemd tot een kleine zorgboerderij. Hier kunnen kinderen met een handicap paarden verzorgen en berijden. Het erf van dit agrarisch erfgoed is volledig in de 19e-eeuwse staat teruggebracht, inclusief boomgaard, moestuin en erfbeplanting.

Erve IJzerman Wapenveld: nieuw zuivelmuseum in historische hoeve
Erve IJzerman: van boerderij tot zuivelmuseum in Wapenveld

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.

 

Dongecentrale Geertruidenberg: op volle kracht
Op volle kracht in Dongecentrale Geertruidenberg

Tot 2011 leverde de Dongecentrale in Geertruidenberg elektriciteit aan de klanten van energieleverancier Essent. Na een grondige restauratie bruist het complex opnieuw van de energie. Het kantoorgebouw is verhuurd en de voormalige elektriciteitscentrale is verhuurd aan Fijnevents en Risk Factory, een initiatief van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partners waaronder provincie Noord-Brabant.

Nemiusklooster Den Bosch: De Soete Moeder
Kalmeren in het Nemiusklooster in Den Bosch

Het Nemiusklooster in Den Bosch is een prachtig monument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Lange tijd verzorgden de ‘Zusters van Liefde’ hier ouden van dagen. Na jaren van leegstand kunnen gasten hier opnieuw genieten van rust en verzorging, maar dan als hotelbezoeker. Dankzij de enorme inzet van Stichting Bij de Soete Moeder heeft het oude Nemiusklooster namelijk een nieuwe toekomst als hotel.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow