KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder
Erve IJzerman Wapenveld: nieuw zuivelmuseum in historische hoeve
Erve IJzerman: van boerderij tot zuivelmuseum in Wapenveld

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.

 

Uitrusten bij Boerderij op ’t Schroat
Uitrusten bij Boerderij op ’t Schroat

Prachtig gelegen in Oosterwolde langs meerdere recreatieve wandel- en fietsroutes, nabij een landgoed met kasteel ligt Boerderij op ‘t Schroat. Deze mooie locatie wordt al jaren gebruikt door ’s Heerenloo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Wandelaars en fietsers kunnen bij hen uitrusten met een kopje koffie of thee.

Generaal de Bonskazerne Grave: WOII-uitbreiding
Generaal De Bonskazerne in Grave: voor vriend, vijand en vluchteling

De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.  

Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen
Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

De Sareptahof is een schattig hofje rond een enorme tuin, prachtig gelegen in de oude binnenstad van Zutphen. Dit hofje is een van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen. Tegenwoordig wonen er in de Hof zeven alleenstaanden.

Rijksluchtvaartschool Eelde: Jaren ’50 monument
Sla uw vleugels uit bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde

Wie aan een vliegveld denkt zal misschien niet zo snel denken aan verbondenheid met de natuur en zeeën van ruimte. Toch is dat precies wat de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde nu te bieden heeft. Dit bijzondere stukje industrieel erfgoed in Drenthe is getransformeerd tot kantoorgebouw.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow