Luchthaven Ypenburg

Project

Luchthaven Ypenburg
Plaats
Den Haag
Bouwjaar
1937
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder
Investering
€2 500 000
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Luchthaven Ypenburg

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg werd met dat doel door een vooraanstaand architect ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er nog vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten. Na herbestemming en restauratie worden de gebouwen nu verhuurd als kantoorruimte.

Ypenburg voorYpenburg na

Historie Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg

Het Vliegveld Ypenburg werd in 1936 voor het eerst in gebruik genomen als terrein voor sportvliegers. Het stationsgebouw op het voormalige vliegveld is een ontwerp van de architecten Brinkman en Van der Vlugt en is ontworpen als een gebogen tribune, gericht op de landingsbanen. Het gebouw van de Nationale Luchtvaartschool (NLS) werd in 1939 gebouwd en werd ontworpen door de architect Mertens.

Op 10 mei 1940 werd het vliegveld aanvankelijk gevorderd door de Duitse bezetters, maar tijdens de Slag om Den Haag weer heroverd door de Nederlandse strijdkrachten. Na de Tweede Wereldoorlog deed Ypenburg jarenlang dienst als militair vliegveld, totdat het in 1992 werd gesloten om plaats te maken voor de gelijknamige Vinex-wijk. Tijdens de bouw werden de gebouwen op het terrein vooral gebruikt als projectlocatie en informatiecentrum.

Kantoor op een toplocatie

Na jaren van leegstand zijn het Stationsgebouw, het NLS-gebouw (Nederlandse Luchtvaartschool) en de verkeerstoren van het Vliegveld Ypenburg casco gerestaureerd. Het Stationsgebouw en het NLS-gebouw worden tegenwoordig verhuurd als kantoorruimte. Een ideale herbestemming gezien de goede bereikbaarheid vanuit de gehele Randstad. De verkeerstoren is na de restauratie verkocht en doet dienst als bedrijfsruimte, waarbij de optie voor een horecagelegenheid nog open ligt.

 

Bekijk hier de video, die is gemaakt op 26-5-2016, tijdens de feestelijke opening van voormalig vliegveld Ypenburg >>

 

 

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Den Haag, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Projectbureau Ypenburg, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en BGL_logo_2015.jpg

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >