Wil van de Beek in het Zuiderziekenhuis

50-1-_wilgelderman 1.jpg

Op 4 maart 1957 arriveerde Wil Gelderman (toen als Wil van de Beek;  1939) vanuit Amersfoort in het gemeentelijk Zuiderziekenhuis Rotterdam als leerling verpleegster. Ze zou er 48 uur per week gaan werken, verdeeld over 6 dagen van 8 uur. Het salaris bedroeg 59 gulden per maand, plus kost en inwoning. Het was het begin van een lange carrière in het Zuiderziekenhuis, met tussendoor andere banen, die tot 1999 zou duren. 

In 2017 zette mevrouw haar verhalen over het Zuiderziekenhuis op papier. Ze herinnert zich nog goed hoe ze in Rotterdam arriveerde: “Het was wel even wennen, dat grote gebouw. Het had toen nog een heel hoge schoorsteen en leek daardoor een beetje op een fabriek. Maar het had wel een rustiek binnenplein met prachtige bomen en een schitterende tuin, ontworpen door de gemeentelijk tuinarchitect. Toen ik aankwam in Rotterdam, was ik te vroeg voor de vooropleiding, want die zou pas een paar maanden later beginnen. Waarom dat gebeurde is voor mij onduidelijk. 
Ik werd in ieder geval geplaatst op de polikliniek, anex EHBO, als een soort loopmeisje van Zr. Post, het hoofd van de afdeling.

Het was een geweldige tijd, heel leerzaam. Collega’s en artsen waren bereid je van alles te leren en je wegwijs te maken. Het ziekenhuis heb ik toen goed leren kennen, want ik werd overal voor een boodschap naar toe gestuurd, ook buiten het Zuiderziekenhuis, bijvoorbeeld naar het Coolsingelziekenhuis. Daar bestond toen nog een klein gedeelte van, een restant dat in het bombardement van de Tweede Wereldoorlog gespaard was gebleven.”
 

Foto uit het album van Wil Gelderman – Van de Beek. Onderste rij in het midden: mevrouw Geldermand zelf met een patiënt.