Vreewijk in Actie voor het Zuiderziekenhuis

50-8_VIA_001.jpg

Toen Vreewijk in Actie (V.i.A.) zich in 2014 ging bemoeien met het Zuiderziekenhuis, was het al een bestaande actiegroep met flinke resultaten, waaronder het voorkomen van woningsloop in Vreewijk, het behoud van groen en tegengaan dat een singel mismaakt zou worden. Een groot gedeelte van de wijk is daardoor nu monument, een ander gedeelte beschermt stadsgezicht. 

Ook Wil Gelderman sloot zich aan bij de actiegroep: “Toen wij hoorden dat het Zuiderziekenhuis gesloopt zou worden zijn we weer in actie gekomen onder leiding van Nettie van de Ende. In een paar dagen verzamelden we al 1000 handtekeningen voor het behoud van het Zuiderziekenhuis en hebben we collages opgehangen aan de hekken rond het gebouw. Die collages werden binnen anderhalve dag door iemand weggehaald. Nee, we weten niet wie, maar hebben natuurlijk wel vermoedens. Na de kerstmarkt heb ik toen nog een collage gemaakt en die heeft er vervolgens wel heel lang nog gehangen. 

50-8_VIA_002.jpg

We maakten instanties wakker, hebben op de Brinkmarkt een stand neergezet en de gemeente aangesproken. In de raadsvergadering hebben we spreektijd gevraagd en benut, om duidelijk te maken hoe beeldbepalend het Zuiderziekenhuis is en dat het voor veel bewoners een enorme betekenis heeft. Uiteindelijk is het ons dus gelukt, met medewerking van vele anderen en tot ongenoegen van de toenmalige projectontwikkelaar, om het Zuiderziekenhuis te behouden.”

50-8_VIA_003.jpg

Foto’s van de acties van ‘Vreewijk in Actie’ voor het behoud Zuiderziekenhuis (collectie Wil Gelderman).