Verhalen van het Zuiderziekenhuis

01_zuiderz_ JVDdji00115-20150609.jpg

Dit voorjaar gaan het project Mensen vertellen over Monumenten aan de slag met het Zuiderziekenhuis Rotterdam. We zijn op zoek naar de verhalen van het bijzondere complex en willen iedereen die er wat over kan vertellen, van harte uitnodigen te reageren! 

De bouw van het Zuiderziekenhuis – in Rotterdams kort ‘het Zuider’ genoemd – werd aanbesteed in 1929. Het zou in 1939 met bijna 300 bedden geopend. Krap twee jaar later sloegen brandbommen een gat in het dak in 1941 en moest dit hersteld worden. Na de oorlog ontwikkelde het Zuiderziekenhuis zich als specialist in brandwonden-behandeling. In 2011 verhuisde het Zuider naar het nieuwe Maasstad Ziekenhuis, iets verderop. We hebben al gehoord dat het voor het personeel een gevoelig afscheid was.

Ze hadden zich erg gehecht aan het statige gebouw en de bijzondere – vaak goede -  werksfeer. Als je nu, zelfs tijdens de sanering, door het gebouw loopt, kom je de sporen van die goede sfeer nog overal tegen. Het personeel schreef letterlijk op de muur hoe erg ze het gebouw gaan missen. Je ziet de mensen nog bijna door de gangen lopen als je er bent en we gaan proberen zoveel mogelijk van die verhalen te vangen en hier op te tekenen. 

Heeft u iets meegemaakt in het Zuiderziekenhuis, als patiënt of personeelslid, dat u wilt vertellen, mail of bel ons zeker even! E: j.wijnen@boei.nl

01_Zuiderz_opening_P1030130.jpg

01_Zuiderz_opening_P1030133.jpg

Foto boven: Overzicht vanaf de binnenplaats (foto Jan van Dalen)
Foto’s onder: De binnenplaats januari 2017 (foto Jobbe Wijnen)