Soldaat Joop Steller, lichting 1952-2 gevonden!

10_Militair_Steller021.jpg

Annie van ’t Zand zou wel even rondvragen, neef Remy Steller zette ons vervolgens op het goeie spoor en voor we het wisten rinkelde de telefoon: “Met Steller. Ik begrijp van mijn neef dat jullie op zoek zijn naar dienstmaten van de Vries?”

Dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht. Bij BOEi hadden we ons voorbereid op een persbericht en dan maar hopen dat één van de dienstmaten van de Vries het zou zien. De heren kwamen in 1952 immers verspreid uit een groot deel van het land, zijn allemaal rond de 85 jaar oud en wij kenden hen bovendien vaak enkel via hun bijnaam ‘Joepie’, ‘Nelli’ , ‘Piggelmee’ en ‘de Model’: die vind je toch niet door ‘even te googlen’? 

Maar de Vries was op enkele punten zeer precies geweest – zie ook het eerdere bericht: “Joepie woonde in 1952 in Kampen. Zijn vader was de koster van de Julianakerk. Jan Felix en neleman woonden daar ook in IJsselmuiden.”  Met die informatie wist Annie van het Stadsherstel Kampen wel raad en vroeg eens rond. Jan Felix bleek een bekende aannemer te zijn geweest in de regio. Helaas was hij in 2006 overleden. Ook Neleman leeft niet meer. De Julianakerk in Kampen bestaat niet, dus dat spoor liep dood, maar de Stellers zijn een echte Kamperse familie. Annie kent er een paar persoonlijk, zodat ze daar eens kon navragen. 

Al snel hadden we dus inderdaad Joop Steller aan lijn. “Ja, de Vries ken ik zeker, al hebben we elkaar vijftig jaar niet gezien. We zijn samen opgekomen bij het Artillerie Meetregiment in de Van Heutsz in 1952. Ja,  veel meegemaakt. Op een keer liepen we door de stad met zo’n drum met kabel en een waanzinnig vrouw riep naar ons: ‘Dat ding doar zit den Duvel in!’…” De trouwe  lezers herkennen het verhaal,  want De Vries vertelde het ons eerder op precies zo! “We zullen de drum es un skup geven! Dan wordt ie wakker!”

Het lijkt er op dat de hartewens van De Vries om Steller nog eens te spreken dan toch echt in vervulling zal gaan en dat is natuurlijk fantastisch nieuws. De afspraak is inmiddels gemaakt en we zullen er hier natuurlijk over berichten. Joop Steller stuurde ons ondertussen een aantal fraaie foto’s van lichting 1952-2 in actie. Ook deze foto’s zullen hier de komende weken verschijnen. 

Foto: De troep van lichting 52-2 voor het hek van de Van Heutsz aan de Oudestraat. Roelof de Vries knielend uiterst links, Joop Steller knielend tweede van rechts. (foto collectie Joop Steller)