Artistieke energie in Zuivelfabriek Kolderveen

Project

Zuivelfabriek de Venen
Plaats
Nijeveen
Bouwjaar
1893
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar
Investering
€510 044
Website
Kunst in Kolderveen
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Artistieke energie in Zuivelfabriek Kolderveen

Op ongeveer een kilometer afstand van het Drentse Meppel ligt een kleine zuivelfabriek in een landelijke en historische omgeving. Naast de dorpsfabriek staan ook nog een rijksmonumentale boerderij en een conferentiecentrum. De fabriek en schoorsteen zijn karakteristieke herkenningspunten in Kolderveen. Maar bovenal vormen ze een inspirerende omgeving voor de kunstenaars die er tijdelijk wonen.

Zuivelfabriek Kolderveen

Historie van Zuivelfabriek de Venen

De geschiedenis van Zuivel- en Kaasfabriek de Venen te Kolderveen begint in 1893 met het oprichtten van een commissie. Deze onderzocht of het haalbaar zou zijn om een Stoomzuivelfabriek op te richtten. 

In deze periode worden in heel Nederland kleine zuivelfabrieken opgericht om te kunnen profiteren van schaalvergroting en stoommachines. De fabriek in Kolderveen is geopend in november 1893 en vierde in 1994 haar honderdjarig bestaan. 

In 1926 werd er een kaasmakerij bijgebouwd en in 1966 fuseerde de fabriek met de nabijgelegen concurrent. De kleine dorpsfabriek moest uiteindelijk in 1995 haar deuren sluiten. Het gebouw is een karakteristiek voorbeeld van industrieel erfgoed met de pekelbaden voor de kaasmakerij nog zichtbaar in de kelders en een gezichtsbepalende schoorsteen.

Restauratie tot woon-en werkplaats voor kunstenaars

De zuivelfabriek werd in 1996 aangekocht door coöperatie De Venen U.A. en opgedeeld in 15 kavels. De leden van deze coöperatie kregen elk een kavel in het gebouw. Hiervan zijn werk- en woonruimtes en een expositieruimte gemaakt. In het gebouw wonen en werken creatieve zelfstandigen. 

De expositieruimte (de voormalige kaashal), schoorsteen en  de “Artist in Residence” zijn in 2007 door BOEi overgenomen en gerestaureerd. BOEi verhuurt de kaashal en de Artist in Residence aan de Stichting Kunst in Kolderveen (KIK). Kunstenaars uit Nederland en buitenland verblijven daar voor ca. 3 maanden en ronden tijdens dat verblijf af met een expositie. 

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Stichting KIK, VVE de Venen

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >