Zuiderziekenhuis Rotterdam: eerste gymnasium 'Op Zuid'

Project

Zuiderziekenhuis
Plaats
Rotterdam
Bouwjaar
1939
Type
Industrieel
Rol BOEi
Ontwikkelaar
Investering
€6 300 000
Website
Het ZuideR
Status
Te koop

Zuiderziekenhuis Rotterdam: eerste gymnasium 'Op Zuid'

Het had weinig gescheeld of Zuiderziekenhuis was voorgoed uit het Rotterdamse stadsbeeld verdwenen. Dankzij de inzet van verschillende partijen is een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid gelukkig behouden gebleven. De historische gebouwen van het Zuider, zoals het ziekenhuis in de Rotterdamse volksmond werd genoemd, zijn daarmee op het nippertje van de sloopkogel gered.

 

 

ZuiderziekenhuisZuiderziekenhuis

Historie van het Zuiderziekenhuis Rotterdam

Vanaf het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Rotterdam-Zuid zich in een razend tempo. De gemeente gaf daarom in 1929 opdracht om een nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Groene Hilledijk. In eerste instantie was W.G. Witteveen verantwoordelijk voor het ontwerp, later kwamen daar gemeentearchitecten B. Cramer, W. de Groot en Chef Gebouwen Ad van der Steur bij. Onder andere vanwege geldgebrek in de magere jaren na de beurskrach van 1929 vond de afronding pas plaats in 1939, met een officiële opening op 1 augustus 1939, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De oorlog was een periode die voor veel drukte in het ziekenhuis zorgde, maar ook het gebouw zelf op de proef stelde. In 1941 werd het Zuiderziekenhuis dan ook zwaar getroffen door een aanval met brandbommen. Een tumultueuze tijd, waarin een bijzondere band ontstond met de inwoners van Rotterdam-Zuid.

Na de branden in het nabijgelegen Shell Pernis specialiseerde het ziekenhuis zich vanaf 1974 in de behandeling van brandwonden. In 1986 werd er zelfs een speciaal gebouw geopend voor deze expertise. Na een fusie verhuisde het ziekenhuis in 2011 uiteindelijk naar een nieuwbouwlocatie.

Herbestemming van het Zuiderziekenhuis

Op het terrein en in de gebouwen van het Zuider zal na de restauratie en herbestemming plek zijn om te wonen, te leren en te werken. Zo zal het Zuider Gymnasium haar intrek nemen in het oude voorgebouw (het poortgebouw). Daarmee is het het eerste categoraal gymnasium ‘op Zuid’. Ook is er in één vleugel van het poortgebouw kantoorruimte beschikbaar voor kleine zelfstandigen.

In de paviljoens zullen ca. 30 grondgebonden stadswoningen worden gerealiseerd. Het Carré (het voormalige hoofdgebouw) zal daarnaast plek bieden aan ca. 70 appartementen. Op het omliggende terrein dat vrijkomt zal een nieuwbouwwijk ontstaan die de naam Zuiderhof zal gaan dragen.

In de eetzaal van het poortgebouw bevindt zich een wandschildering van de Rotterdamse kunstenaar Louis de Roode (1914-1964). Stichting Vrienden van BOEi is een crowdfundingactie gestartom de restauratie van dit bijzondere kunstwerk mogelijk te maken (zie ook dit document)

Lees de verhalen op onze ''Mensen vertellen over Monumenten'' pagina >>

Bezoek de website van Het ZuideR >>

Bezoek de Facebookpagina van Het ZuideR >>

 

In Beeld: 

 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis
 • Zuiderziekenhuis

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Stichting Bevordering Volkskracht, Job dura Fonds, van der Mandele Stichting, Gemeente Rotterdam, SWZ BV , StadshavensOntwikkelingsFonds voor Innovatie en Economie (SOFIE) C.V., BOEi,BPD_logo_cultuurfonds_2017_RGB+BLACK_1.JPG  BGLlogo_NIEUW_0.jpg

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zuiderziekenhuis Industrieel

Zuiderziekenhuis

Zorgeloos wonen in het Zuiderziekenhuis

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >