Verpakkingsgebouw ENCI wordt AINSI

Project

AINSI
Plaats
Maastricht
Bouwjaar
1927
Type
Industrieel
Rol BOEi
Exploitant, Ontwikkelaar, Verhuurder
Investering
€4 100 000
Website
Theater het Vrijthof AINSI
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Verpakkingsgebouw ENCI wordt AINSI

De herbestemming van de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) blijkt een welkome creatieve impuls voor Maastricht en omgeving. Het multidisciplinaire gebruik spreekt zowel ondernemers als bezoekers aan, waardoor het een bruisende plek vol leven en creativiteit is geworden. Momenteel vinden dan ook vele kunstenaars, bedrijfjes en een theater onderdak in het door BOEi herontwikkelde Verpakkingsgebouw van de ENCI. Een creatieve industrie, in de meest letterlijke zin van het woord.

AINSI

De ENCI in het verleden

De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) werd in 1926 opgericht. Het industriële rijksmonument is gelegen aan de voet van de Sint Pietersberg, langs de rivier de Maas net ten zuiden van Maastricht. Het grootste deel van het complex is nog in gebruik voor het winnen van kalksteen en het produceren van cement. In 2005 zijn enkele verpakkingsgebouwen op het terrein in onbruik geraakt. De gebouwen zijn ontworpen door de architect Frits Peutz en zijn deels in vakwerkbouw met staal en baksteen uit beton opgetrokken. BOEi heeft de herbestemming van één van deze verpakkingsgebouwen op zich genomen.

Bedrijfs- en kantoorruimte in de AINSI

Het project is een initiatief van de gemeente Maastricht, ENCI, Euregio en de provincie Limburg. Als voortrekker van het project investeert BOEi in het Peutz-gebouw, het voormalige verpakkingsgebouw Noord van ENCI en verhuurt het ruimten aan diverse bedrijven en organisaties. Zo wordt de begane grond momenteel door Tulser en Living Window als kantoorruimte gebruikt. Op de eerste verdieping is Sally Dansgezelschap Maastricht gevestigd en een dependance van Theater aan het Vrijthof: het podium van AINSI. AINSI staat voor Art Industry Nature Society Innovation. De vrije ligging aan de rand van de stad en de opdracht om de grenzen van de disciplines op te zoeken en te overschrijden, en samenwerking te realiseren tussen de verschillende genres, maakt AINSI tot een waarachtige vrijplaats. Op de derde verdieping zijn tot slot nog eens twaalf kantoorunits en drie studio’s te vinden. Hier werken verschillende organisaties die samen de loungeruimte en vergaderkamer delen.

Het ENCI gebied

De Cementfabriek ENCI zal eind juli 2020 sluiten. De steenwinning uit de mergelgroeve is al eerder gestopt. Deze groeve aan de Sint-Pietersberg is nu onderdeel van een prachtig natuur- en recreatiegebied van Natuurmonumenten. Meer informatie over ontwikkeling van het ENCI gebied is terug de vinden op de website van Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied.

In Beeld: 

  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI
  • AINSI

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Maastricht, VSBfonds, provincie Limburg 

logo-bankgiroloterij_2.png

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >