Utrechtse Elevator in de lift

Project

Elevator Cereol
Plaats
Utrecht
Bouwjaar
1960
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur
Investering
€100 000
Status
In ontwikkeling

Utrechtse Elevator in de lift

Aan het Merwedekanaal in hartje Utrecht, aan de rand van de groene wijk Oog in Al staat de voormalige Elevator van veevoederfabiek Cereol. Deze stalen constructie verwijst naar het industriële verleden van het kanaal en het gebied er omheen.

Elevator Cereol

Historie van de Elevator van de Cereolfabriek

Bij de bouw van de Cereolfabriek werd langs de oever van het kanaal een aanlegplaats voor schepen gecreëerd. Er werd een scheepselevator met transporteur over de Kanaalweg geplaatst. Zo kon het lijnzaad dat in de fabriek werd gebruikt mechanisch getransporteerd worden.

In 1960 werd de oorspronkelijke Elevator gesloopt en vervangen. Deze bestond uit een zuiger en transportband, bevestigd aan een eenvoudig gebouwtje. In 1978 werd als gevolg van een wijziging in het productieproces de nieuwe, nog gedeeltelijk bewaard gebleven graanlosinstallatie gebouwd.

Hierbij werden de zuiger en het transportsysteem geheel vervangen, maar werd het bestaande gebouwtje gehandhaafd. Hierin werden de technische componenten van de installatie ondergebracht. Na het sluiten van de fabriek in 2002 is de elevator in onbruik geraakt.

Restauratie en herbestemming van de Elevator

Inmiddels heeft het oude fabrieksgebouw van Cereol door BOEi een succesvolle herbestemming gekregen als schoolgebouw, bibliotheek, bijeenkomstgebouw, theater en horeca.  Wie op het voormalige Cereol-terrein staat ziet direct de markante Elevator. Samen met de bijbehorende betonnen steiger heeft deze de status van gemeentelijk monument en is in beheer van de gemeente Utrecht.

BOEi, de gemeente Utrecht en VOF Meijsters Buiten hebben het plan opgevat om ook de Elevator een herbestemming te geven. De Elevator vormt het sluitstuk van de transformatie van het voormalige fabrieksterrein.

In Beeld: 

  • Elevator Cereol
  • Elevator Cereol

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Utrecht, Blauwhoed, VOF Meijsters Buiten, Rijkswaterstaat, BOUMAN

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >